43% din acțiunile BC "Moldova-Agroindbank" au fost puse din nou în vânzare


Două pachete de acțiuni nou emise ale BC «Moldova-Agroindbank» în valoare de 3,53% și 39.58% au fost re-oferite spre vânzare. Costul inițial al acestor pachete este de peste 450 de milioane de lei.

După cum s-a menționat în raportul oficial al BC «Moldova-Agroindbank», pe piața reglementată a Moldovei de către Bursa de Valori au fost puse în vânzare:

  • Un singur pachet cuprinzând 36605 de acțiuni nou emise de clasa I (3,53%). Prețul inițial este de 1064,02 lei per o acțiune. Prin urmare, valoarea totală a vânzării nu trebuie să fie mai mică de 38,95 milioane lei;
  • Pachetul unic care include 389760 de acțiuni noi emise de clasa I (sau 39,58%). Prețul inițial este de 1054,71 lei per o acțiune. Ca urmare a vânzărilor, este de așteptat să se câștige circa 411,08 milioane de lei.

Licitațiile în care este planificată vânzarea a acestor două pachete de acțiuni ale «Moldova-Agroindbank», sunt programate pentru perioada 12-26 decembrie 2017. Reamintim, că aceste acțiuni au fost deja expuse la licitație la sfârșitul anului trecut, dar nu s-a reușit vânzarea lor.

Baza pentru vânzarea repetată a acțiunilor de clasa I ale BC «Moldova-Agroindbank» au servit deciziile Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei, precum și prevederile Legii „Cu privire la instituțiile financiare ale RM“ și decizia Comisiei Naționale a Pieței Financiare, care prevede etapele, termenii și modul procedurii de decădere și eliberare a noilor acțiuni ale MAIB.

Conform noii decizii a Comisiei Naționale a Pieței Financiare, de a achiziționa acțiunile nou emise de Banca Comercială «Moldova-Agroindbank» posedă dreptul numai persoanele care au primit permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale a Moldovei.

Anterior, Banca Națională a blocat acțiunile grupulului de acționari ai «Moldova-Agroindbank», care, împreună au achiziționat părți ai capitalului băncii în proporție de 3,53% și 39.58% respectiv. Banca centrală a subliniat că acțiunile acestor acționari au fost considerate fiind în de acord, iar proporția din capitalul social a fost achiziționată de ei fără acordul prealabil scris al autorității de reglementare. Conform legislației în vigoare, în termen de 90 de zile deținătorii acestor acțiuni sunt obligați să le vândă pe piața bursieră a Moldovei. În același timp, din moment ce mizele «Moldova-Agroindbank» nu se vor vinde, consiliul băncii va fi impus să decidă anularea acestor acțiuni și emiterea de noi acțiuni pe aceeași sumă pentru vânzarea pe piața de valori.

Președintele Băncii Naționale a Moldovei Sergiu Cioclea a remarcat în mod repetat, că de achiziționarea acțiunilor Băncii Comerciale «Moldova-Agroindbank» sunt interesate două grupuri de investitori.

0

154

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org