Agenția proprietății publice achiziționează 41,09% din acțiunile Moldovei Agroindbank


Miercuri, 18 iulie a fost realizată tranzacția reglementată de compensare pe piață publică din Moldova, presupunând achiziționarea pachetului în valoare de 41.09% din acțiunile nou emise ale Moldova Agroindbank de către Agenția Proprietății Publice. În conformitate cu legislația în vigoare, în cazul în care există un acord preliminar cu investitori strategici, de vânzarea pachetului de acțiuni majoritar al unei bănci sistemice, cum ar fi MAIB, este în drept să se preocupe statul.

În a treia zi după operația de compensare, probabil la 23 iulie, pachetul în valoare de 41.09% din acțiunile Moldova Agroindbank va fi deja transferat în proprietatea agenției. Anterior, Agenția Proprietății Publice a semnat un acord preliminar cu privire la achiziționarea acțiunilor desemnate de un consorțiu de investitori internaționali, membrii căruia sunt Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și două fonduri de investiții - Invalda INVL (Lituania) și Horizon Capital (SUA).

Procedura ulterioară cu acțiunile MAIB prevede următoarele: emiterea poate fi deținută de Agenția Proprietății Publice timp de până la 90 de zile. În acest moment, acțiunile trebuie expuse printr-un singur pachet pentru vânzare publică. Orice investitor interesat care are permisiunea prealabilă din partea Băncii Naționale poate participa la licitație. Alegerea investitorului se va face în funcție de mărimea ofertei de preț. De asemenea, înainte de instituirea unui singur acționar Moldova Agroindbank la licitație, emitentul va fi obligat să indice valoarea reală a titlurilor de valoare pentru calculul prețului de pornire al vânzării.

Emisiunea de 41,09% din acțiunile Moldovei Agroindbank este alcătuită din două pachete:

  1. 389.760 acțiuni - prețul unei acțiuni, cu o valoare nominală de 200 lei, este de 1 054,71 lei pe acțiune
  2. 26 605 acțiuni - se vor realiza la un preț de 1 064,02 lei pe acțiune.

La cumpărarea pachetului de acțiuni al MAIB Agenția Proprietății Publice a plătit emitentului 450 de milioane de lei, care au fost alocate prin permisiunea specială a Guvernului Republicii Moldova.

Trebuie de remarcat că până în prezent, valoarea contabilă a acțiunilor BC "Moldova Agroindbank" depășește 3500 lei pe acțiune, cu o valoare nominală de 200 lei. În același timp, mărimea capitalului MAIB atinge 4 miliarde lei, iar valoarea activelor băncii este estimată la 22,5 miliarde lei.

0

164

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org