AIPA: valoarea totală a subvențiilor acordate producătorilor agricoli de la începutul acestui an s-a ridicat la 370 milioane lei


La data de 20 octombrie 2018, potrivit datelor furnizate de AIPA, valoarea totală a subvențiilor acordate producătorilor agricoli din Moldova a fost de 370 milioane de lei. Aproximativ 2.660 de fermieri au devenit beneficiari ai finanțării.

Numărul total al cererilor de subvenții în sumă de peste 700 milioane lei a fost de 4.530, în timp ce în oficiile teritoriale ale departamentului cererile vor fi acceptate până la 31 octombrie. Cele mai populare sectoare de investiții rămân: dezvoltarea infrastructurii de depozitare și procesare a producției agricole (peste 30%), achiziționarea de mașini și echipamente agricole, cultivarea plantațiilor multianuale.

În același timp, raportul AIPA arată că, în conformitate cu rezultatele declarațiilor făcute de la începutul anului curent, nu a fost alocat nici un leu în domenii precum servicii de consultanță și stimularea producătorilor agricoli pentru compensarea costurilor de irigare.

Potrivit criteriului distribuției geografice, liderul este raionul Căușeni, unde 123 producători agricoli au beneficiat de subvenții, iar valoarea totală a finanțării a depășit 23,55 milioane lei. Următorul în clasament este draionul Edineț - 119 agricultori și suma totală a subvențiilor de 20 milioane lei, urmat de raionul Cahul - cu 240 beneficiari și 18,33 milioane lei.

 Cel mai mic număr de subvenții a fost alocat agricultorilor din orașul Bălți - puțin peste 500 mii lei, mun. Chișinău - circa 2 milioane de lei, iar orașul Rezina - circa 3,3 milioane de lei.

Trebuie remarcat faptul că, pentru anul 2018, în Fondul Național pentru Dezvoltare Rurală și Agricultură s-a alocat un buget de 900 de milioane de lei. Din această sumă au fost alocate mai mult de 260 milioane de lei pentru a acoperi datoriile de anul trecut. În același timp, AIPA observă că în anul curent numărul cererilor de subvenții a depășit numărul cererilor înregistrate în anul trecut cu circa 40%.

0

113

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org