Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
20.10.2021
USD
17.29
EUR
20.15
RUB100
0.244
Bitcoin
Etherium

Acțiunile Energbank vor fi scoase la vânzare

Conform deciziei Consiliului administrativ al Comisiei Naționale pentru Piața Financiară, 82.968 acțiuni Energbank de clasă I cu o valoare nominală de 50 lei vor fi înregistrate în Registrul de stat al valorilor mobiliare, acestea sunt asociate cu acțiuni anulate anterior.

De asemenea, Consiliul administrativ al CNPF a decis ca înregistrarea acțiunilor desemnate să se realizeze odată cu restructurarea acțiunilor emise anterior de Energbank, precum și cu emisiuni suplimentare din aceeași clasă cu o valoare totală de 4.148.400 lei.

Astfel, în curând acțiunile Energbank indicate vor fi scoase la vânzare la Bursa de Valori a Moldovei. În același timp, CNPF nu a numit încă proprietarii pachetelor de acțiuni, referindu-se la o decizie anterioară a Consiliului de administrație al Energbank, care nu a fost încă publicată.

La 11 ianuarie a acestui an, prin decizia Băncii Naționale a Moldovei, acțiunile care aparțineau unui grup de 12 acționari ai BC Energbank au fost blocate. În total, acestea reprezentau aproximativ 52,8% din capitalul instituției financiare. Decizia corespunzătoare de a bloca acțiunile a fost luată după ce autoritatea de reglementare a dezvăluit faptele de acționare concertată din partea acționarilor fără permisiunea relevantă a Băncii Naționale și, prin urmare, acționarii erau obligați să-și vândă acțiunile în termenul prevăzut.

Trebuie menționat că, în același timp cu suspendarea drepturilor acționarilor Energbank, drepturile companiei cipriote ”Omnimon Networks Limited”, care reprezentau 3,95% din capitalul băncii, erau suspendate. În plus, autoritatea de reglementare a blocat treptat alte blocuri de acțiuni - la începutul lunii iunie 2019, din diverse motive, au fost blocate mai mult de 71% din acțiunile Energbank.

În plus, în iulie 2019, a fost anulat un pachet de 9,6% din acțiunile Energbank deținute de ”Esperan Property Consultans”, o companie din Cipru. Acțiuni noi au fost emise în același volum, și sunt planificate să fie vândute ulterior la Bursa de Valori din Moldova.

După ce Banca Națională blochează blocurile de acțiuni indicate, acționarul majoritar al băncii comerciale Energbank (9,98% din acțiuni) rămâne a fi grupul Gas Natural Fenosa.

641
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe