Acțiunile MAIB cu valoarea nominală de 200 de lei au fost vândute la un preț de 1300 de lei per o acțiune


Marți, 31 octombrie, acțiunile băncii comerciale ”Moldova Agroindbank” au reușit să fie vândute la un preț de 1300 de lei per o acțiune, iar valoarea lor nominală a fost de 200 de lei. Acesta este un preț record pentru ultimii ani.

Trebuie remarcat faptul că la 26 octombrie pe piața de capital a fost vândută o acțiune MAIB la prețul de 1120 de lei, pe 27 octombrie – 51 de acțiuni la un preț de 1 175 lei per una, iar marți, prețul său a atins deja nivelul de 1.300 de lei. În același timp, cotarea bursieră include în prezent două blocuri de acțiuni ale MAIB: 389 760 acțiuni evaluate la 1 054,71 lei per acțiune, și 36 605 acțiuni la un preț de 1 064.02 per acțiune.

Pachetul de acțiuni al BC «Moldova Agroindbank» în mărime de 41.09%, care este oferit spre vânzare, se referă la emisia suplimentară a Băncii, pe care aceasta a emis-o în conformitate cu cerințele organelor de reglementare: Băncii Naționale a Moldovei și Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Reamintim că, mai devreme, Banca Națională a recunoscut mai mult de 40% din acțiunile MAIB drept "convenite", deoarece aparțineau unui grup de acționari care acționau fraudulos și nu aveau o permisiune specială din partea autorității de reglementare.

Astfel, Banca Națională a acordat grupului desemnat de acționari 90 de zile, pentru care aceștia au trebuit să vândă cotele deținute unui alt investitor. Conform deciziei autorităților de reglementare, după expirarea acestei perioade, emitentul ar fi trebuit să anuleze acest pachet de acțiuni și să emită emisiuni suplimentare la aceeași scară pentru vânzarea pe piața publică. Trebuie remarcat faptul că CNPF a prelungit de două ori perioada de vânzare a acestor acțiuni, termenul limită expirând în luna decembrie a acestui an.

Până în prezent, valoarea contabilă a acțiunilor BC "Moldova Agroindbank" este de peste 3500 de lei. Conform datelor prezentate în raportul financiar pentru 2016, banca a reușit să înregistreze un profit net de circa 403 milioane de lei, în timp ce autoritatea de reglementare a recomandat consiliului de administrație al băncii comerciale temporar să nu plătească dividendele acționarilor pentru a oferi un nivel mai ridicat de capitalizare instituției financiare. Conform rezultatelor primelor nouă luni ale anului 2017, profitul net al BC " Moldova Agroindbank " a fost de 416 milioane lei.

0

133

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org