Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
26.05.2022
USD
19.10
EUR
20.37
RUB100
0.334
Bitcoin
Etherium

Acțiunile Moldova Agroindbank se pregătesc a fi cumpărate de către un consorțiu internațional

Două fonduri de investiții străine și o companie financiară internațională și-au exprimat intenția de a cumpăra în comun miza în valoare de 41.09% din acțiunile Moldova Agroindbank, în baza legislației Republicii Moldova privind administrarea și deetatizarea proprietății de stat.

După cum se menționează pe site-ul oficial al autorității de reglementare, Banca Națională a informat deja Comitetul Național pentru Stabilitate Financiară despre primirea cererii din partea potențialilor cumpărători. Biroul a venit cu recomandări Guvernului Republicii Moldova cu privire la necesitatea de a începe negocierile cu investitorii. Argumentul principal al Comitetului este faptul că Banca Comercială «Moldova Agroindbank» are statutul băncii sistemice, în timp ce din momentul emiterii și plasării pe piața reglementată a acțiunilor instituției financiare au trecut mai mult de 90 de zile. În conformitate cu legislația în vigoare, perioada totală de proprietate de către Guvern a acțiunlor nu trebuie să depășească limita de timp indicată.

După cum s-a menționat în Banca Națională, la începutul procedurii de vânzare a acțiunilor MAIB și semnarea acordului preliminar cu investitorii internaționali, toți cumpărătorii potențiali care au primit autorizarea prealabilă a autorității de reglementare, vor avea dreptul de a participa la licitație în condiții de egalitate.

Banca Comercială «Moldova Agroindbank» este cea mai mare instituție financiară din țară, care reprezintă o cotă de 32,2% pe piața de credite. După rezultatele din 2017, portofoliul de credite al băncii a depășit 11 miliarde de lei. După volumul depozitelor MAIB ocupă o cotă de 29,3% din piață. Activele băncii la sfârșitul anului 2017 s-au ridicat la 22,1 miliarde de lei, iar capitalul a fost estimat la 3,6 miliarde de lei.

Reamintim că acțiunile Moldova Agroindbank în valoare de mai mult de 40% au fost blocate de către Banca Națională în 2017. Motivul a fost identificarea faptelor în legătură cu acțiunile „convenite“ ale unor acționari care nu au permisiunea specială a autorității de reglementare. Conform prescierii BNM, proprietarii acțiunilor au fost obligați să-și vândă participațiile lor în termen de trei luni. După această perioadă, consiliul de administrare al MAIB a anulat aceste acțiuni cu emiterea ulterioară a noilor acțiuni și plasarea lor pe piață publică din Republica Moldova.

Comisia Națională a Pieței Financiare a stabilit un nou termen de vânzare a acțiunilor MAIB - 90 de zile, precum și prețul lor: 36 605 acțiuni sunt oferite spre vânzare la prețul de 1064.02 lei și 1 389 760 de acțiuni - la un preț de 1 054.71 lei bucata. Conform ultimei decizii a CNPF, termenul de vânzare a două pachete de acțiuni ale Moldova Agroindbank a fost extins până la septembrie 2018.

748
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe