Andrian Candu: ca bază pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova trebuie să fie concurența loială și protecția consumatorilor


Potrivit președintelui Parlamentului Republicii Moldova Andrian Candu, care și-a expus părerea în cadrul conferinței internaționale "Zece ani de la instituirea Consiliului Concurentei: dezvoltare, provocări și perspective", nu numai autoritățile centrale și locale, dar și reprezentanții sferei de afaceri trebuie să-și bazeze activitatea pe interesele consumatorilor. Numai în acete condiții în economia moldovenească se va dezvolta o concurență loială.

De asemenea, Președintele Parlamentului a mulțumit colegilor europeni care au participat la conferință pentru asistența lor în dezvoltarea și construirea cadrului legal, necesar pentru a asigura o transparență și eficiență maximă economiei Moldovei. Se are în vedere Legea concurenței și asistenței de stat. Cu toate acestea, după cum a menționat Andrian Candu, pilonul principal al dezvoltării economice a Republicii Moldova trebuie să devină principiile europene. Prin urmare, autoritățile centrale se angajează să pună în aplicare reforme fundamentale în așa domenii cum ar fi: piața de investiții, mediul de afaceri, politicile achizițiilor publice, exportului și importului, sfera energetică.

În același timp, potrivit șefului delegației Uniunii Europene în Republica Moldova Pirkka Tapiola, concurența loială poate aduce economiei țării noastre nu numai prosperitate, dar, de asemenea, și posibilitatea de a prezice situația macro și micro-economice din țară pentru perioadele următoare. În plus, reprezentantul UE a subliniat importanța orientării Moldovei spre piețele europene, în special în ceea ce privește adoptarea politicii de extindere estică a Uniunii Europene (2003) și Acordul DCFTA (2014).

Datorită eforturilor depuse antreprenorii din Moldova au obținut acces la noi piețe, prin urmare – la noi oportunități de dezvoltare în Europa. Garantul acestor oportunități este Consiliul Concurenței, care reprezintă un organ executiv autonom, responsabil în fața Parlamentului Republicii Moldova pentru respectarea legislației în domeniul concurenței.

Amintim că în acest an, Consiliul Concurentei noteaza cea de-a zecea aniversare, în a cărui onoare a fost organizată conferința internațională, la care au participat colegii din România și experții europeni.

0

135

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org