Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
30.11.2021
USD
17.73
EUR
20.02
RUB100
0.236
Bitcoin
Etherium

Andrian Candu: organizațiilor de microfinanțare li se vor aplica penalizări pentru înșelarea clienților

Săptămâna trecută spikerul Andrian Candu a prezentat un proiect de lege Comisiei parlamentare pentru situația economică, potrivit căruia amenzile pentru instituțiile de microfinanțare, care informează în mod inadecvat clienții cu privire la condițiile și termenii de creditare, vor fi majorate de cinci ori.

În special, documentul specifică cerințele clare pentru indicarea obligatorie în acordul de împrumut a condițiilor de returnare a împrumutului și a valorii ratei anuale a dobânzii pentru acesta. Potrivit proiectului de lege, în cazul detectării modificărilor nejustificate a condițiilor și a ratelor dobânzilor la credite, precum și lipsa de informații cu privire la aceste modificări pentru clienți împotriva instituțiilor de microfinanțare se va aplica o amendă de 22.500 de lei.

La rândul său, șeful Comisiei economice, Ștefan Creangă, a remarcat că cetățenii care doresc să beneficieze de astfel de împrumuturi, trebuie să fie familiarizați cu toate informațiile cu privire la valoarea finală a creditului și rata anuală a dobânzii pentru acesta. Din punctul de vedere al lui Ștefan Creangă, amenda pentru companiile de microfinanțare care încalcă obligațiile contractuale ar trebui să fie de cel puțin 25 mii lei.

În cadrul dezbaterilor pe marginea noului proiect de lege s-a remarcat, de asemenea, că principalul motiv pentru aplicarea creditelor din partea cetățenilor Republicii Moldova într-o companie de microcreditare este modalitatea mai ușoară de a obține un împrumut, în comparație cu băncile. În același timp, deputatul PDM Marcel Raducan a subliniat că în prezent băncile dispun de fonduri suficiente pentru a satisface cererile de credite.

În același timp, mulți cetățeni recunosc că se tem să ia împrumuturi în organizațiile de microfinanțare din cauza nivelului insuficient de securitate și a lipsei de garanții.

Până în prezent, în Republica Moldova operează circa 160 de organizații de microfinanțare, fiind totodată cunoscute mai mulți indici despre activitatea lor opacă și incorectă. Anume acesta a fost motivul principal pentru realizarea, discutarea și aprobarea noului proiect de lege. 

522
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe