Azomureș, cel mai mare consumator de gaze din România, va semna un contract pe termen lung cu compania Gazprom


Combinatul chimic de la Târgu Mureș (România) Azomureș negociază încheierea unui contract pe termen lung pentru achiziționarea de gaze rusești cu Gazprom. În cazul încheierii cu succes a tranzacției, România va fi obligată să-și reducă producția de gaze din cauza volumului mic al consumului intern.

Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din România, negociază în aceste zile încheierea unui contract pe termen lung pentru achiziționarea de gaze rusești. Contractul este planificat să fie semnat pentru un termen de până la 10 ani, iar volumul total al gazelor naturale, care vor fi achiziționate, poate fi de aproximativ 7 miliarde de metri cubi.

Executarea contractului este planificată la sfârșitul lunii iunie - începutul lunii iulie, iar livrările de gaze vor începe până la sfârșitul anului 2018. Gazul produs de compania rusă „Gazprom“, iar partenerul de contract al «Azomureș» este, de asemenea, un furnizor, controlat de Gazprom, cu toate acestea, nu are nici o reprezentare oficială pe teritoriul României.

De reținut, că cel mai mare furnizor de gaze din România este combinatul chimic "Petrom", care a oferit până acum prețuri destul de competitive. Cu această fabrică, Azomureș a încheiat anual contracte pe o perioadă de un an, respectând politica aprobată inițial. În acest an, după ce partea rusă oferă un contract pe termen lung, este probabil ca situația să se schimbe. Motivul principal va fi oferta „Gazprom“ a unui preț mai mic în comparație cu prețul oferit astăzi de reprezentanții români, sau utilizarea unei formule de preț pe baza cotațiilor de îngrășăminte chimice.

Experții menționează că, dacă Azomureș va trece la gazul rusesc, producătorii români se vor confrunta cu mari probleme. În România, Azomureș este cel mai mare consumator de gaz - aproximativ 1 miliard de metri cubi pe an. Prin urmare, în cazul în care compania nu va consuma combustibil intern, nu va mai fi nimeni care să consume volumele actuale de gaz produs. În plus, nu există nici o modalitate de a pompa gazul românesc în tancuri sau de a le transporta din cauza lipsei de capacitate. În aceste condiții, cei mai mari producători de gaze - Petrom și Romgaz - vor trebui să-i închidă punctele de producție.

0

704

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org