Banca Transilvia și BERD au devenit acționari majoritari ai Victoriabank


Pachetul de acțiuni în mărime de 39% al băncii comerciale din Moldova «Victoriabank», deținut de compania cipriotă Insidown LTD, a fost cumparat de catre Banca Transilvania. Astfel, acționarii majoritari ai Victoriabank au devenit Banca Transilvnia și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care acum dețin o participație de 66% în această bancă. Reamintim că Victoriabank din iunie 2015 se află sub supravegherea specială a Băncii Naționale.

După cum menționează reprezentanții BERD, eforturile comune cu Banca Transilvania vor face posibilă îmbunătățirea situației în sectorul bancar al Republicii Moldova, care, la rândul său, va deveni mai transparent pentru cetățenii săi.

La capitolul activelor și ponderii pe piața bancară, Banca Transilvnia ocupă locul trei în rândul băncilor din România. Baza de clienți a acestei instituții financiare însumează mai mult de 1,76 milioane de persoane, dintre care 250 mii sunt persoane juridice. În același timp, 8,6% din acțiunile băncii române aparțin Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Potrivit șefului biroului BERD în Moldova Dmitri Gvindadze, accesul pe piața bancară din Republica Moldova a unui nou membru – Banca Transilvania – va semnala începutul unei reforme serioase și a transformării sectorului bancar, în vederea asigurării unei gestionări transparente și atragerii a noilor investitori.

Reamintim că, după ce Banca Transilvania și-a anunțat intenția de a cumpăra pachetul în valoare de 39% de acțiuni al BC ”Victoriabank”, BERD, care deține în această bancă miza de 27.5% din acțiuni, a făcut o declarație, potrivit căreia, împreună cu Banca din România dorește să cumpere acțiunile rămase ale Victoriabank. Pe 15 noiembrie, Banca Națională a Moldovei a aprobat solicitarea de achiziționa o participație de 100% la Victoriabank de către banca comercială Banca Transilvia.

0

123

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org