BancaTransilvania a trimis o cerere scrisă BNM în care solicită achiziționarea pachetului de acțiuni ale Victoriabank în cota de 100%


Banca Națională a Moldovei a primit de la Banca Transilvania o declarație scrisă în care instituția financiară din România cere să i se aprobe achiziționarea pachetului de 100% de acțiuni ale BC «Victoriabank». După cum s-a menționat de către reprezentanții Băncii Naționale, actual cererea este în curs de examinare, după care autoritatea de reglementare va lua o decizie.

Potrivit unei declarații oficiale ale Băncii Naționale a Moldovei, după achiziționarea pachetului de acțiuni în valoare de 39% din capitalul social al Victoriabank, Banca Transilvania împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare au devenit proprietarii unui pachet majoritar în banca comercială din Republica Moldova. Prin urmare, conform legislației în vigoare, aceste organizații financiare vor trebui să răscumpere restul acțiunilor Victoriabank.

Reamintim că, începând cu anul 2016, mizele impresionante din cele mai mari bănci din Republica Moldova au fost blocate de către autoritatea de reglementare. În acest context, Banca Națională a decis să stabilească în aceste bănci o administrare temporară specială, în timp ce acționarii, cărora inițial le-au aparținut mizele specificate de acțiuni, au fost obligați să le vândă.

Recent, banca comercială din România «Banca Transilvania» a făcut o declarație cu privire la disponibilitatea sa de a cumpăra un pachet majoritar de acțiuni ale Victoriabank, care încă se află sub supravegherea specială a Băncii Naționale a Moldovei. După aprobarea cererii, Banca Transilvania a devenit primul investitor străin, care a achiziționat una din participațiile blocate anterior. În același timp, trebuie remarcat faptul că, și în BC ” Victoriabank ”, și în Banca Transilvania – Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare deține blocuri mari de acțiuni, ceea ce îi oferă dreptul instituției financiare internaționale să devină proprietar al tuturor acțiunilor băncii comerciale din Moldova.

0

134

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org