Împrumuturile acordate întreprinderilor scad, însă emiterea creditelor persoanelor fizice este în creștere - "Banci & Finanțe"


Potrivit analiștilor revistei "Bănci & Finanțe" (Profit), obținerea unor rezultate financiare bune în anul 2017 în sistemul bancar a devenit posibilă datorită construirii corecte a modelelor de afaceri necesare pentru dezvoltarea instituțiilor bancare. Astfel, conform rezultatelor prezentate, 10 bănci din cele 11 care funcționează în Moldova au încheiat anul 2017 cu profit.

În acest context, analiștii remarcă faptul că acționarii băncilor comerciale au reușit să obțină un profit bun chiar și în condițiile unui excedent mare de active inactive și o scădere a portofoliului de credite. În anul 2017, creșterea activelor totale pe sectorul bancar a fost de 9,2% și a fost asigurată de creșterea activelor lichide – 79,5 miliarde lei. Cea mai mare creștere a activelor absolute a fost înregistrată de băncile din primul grup – mai mult de 50% din valoarea medie pe sistemul bancar.

În același timp, experții observă o scădere a volumului de împrumuturi în sistem cu 3,7% - spre sfârșitul lunii decembrie 2017 acest indicator a scăzut până la 33,473 miliarde lei. Cu toate acestea, potrivit experților, această situație nu este critică, dacă luăm în calcul indicatorii din 2016, când portofoliul de credite în sistemul bancar a scăzut cu 9%.

Principalul motiv pentru scăderea portofoliului de credite îl constituie scăderea cererii de credite și lipsa cererilor de împrumut de la agenții economici, în timp ce băncile sunt mai precaute cu privire la potențialii debitori din cauza riscurilor mari, făcând referire la recomandările BASEL III.

În ceea ce privește calitatea portofoliului de credite al băncilor, experții au remarcat o deteriorare în 2017, deși nu în același ritm ca în anul 2016. Astfel, pentru anul trecut volumul creditelor nefavorabile a crescut cu 448,8 milioane lei (7,9%), iar ponderea creditelor "rele" în portofoliul de credite – cu 2% (de la 16,4% la 18,4%).

De asemenea, experții "Bănci & Finanțe" constată o reducere a creditării întreprinderilor economice – cu 8,8% sau 2,496 miliarde lei. În același timp, volumul creditelor acordate persoanelor fizice a crescut cu 18,8%, respectiv 1,208 miliarde lei.

0

220

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org