Sectorul bancar din Moldova va trece la sistemul BASEL-III – decizia a fost aprobată de către Comisia Parlamentară pentru Economie și Finanțe


Miercuri, pe 12 iulie, Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe, a aprobat tranziția sectorului bancar din Moldova la noul sistem de standardizare BASEL-III.

Vice-președintele Băncii Naționale a Moldovei Cristina Harea a menționat, că țara noastră este una dintre puținele state din Europa, care urmează încă sistemul BASEL-I al reglementărilor bancare, aprobat în anul 1988. Cristina Harea a subliniat, de asemenea, că trecerea la noul sistem în domeniul supravegherii standardelor pieței de capital, analizei și prevenirii riscurilor în vederea menținerii disciplinei în sectorul bancar face parte din angajamentele asumate de către Republica Moldova în cadrul Acordului de asociere cu Uniunea Europeană. În plus, pe baza rezultatelor cercetărilor de twining, inițiate de către Banca Națională a Moldovei și România în comun cu Banca Centrală a Olandei, trebuie să se considere că, în acest stadiu cerințele de capital în cadrul sistemului Basel-III sunt puse în aplicare pe deplin de către băncile comerciale din Moldova.

În același timp, experții menționează că în baza rezultatelor aceluiași studiu s-a constatat că autoritatea de reglementare nu dispune de instrumente eficiente, necesare pentru monitorizarea și intervenția în sectorul bancar. Deci, anul trecut, Banca Națională a Moldovei a început să-și extindă funcțiile sale de influență, cu toate acestea, din cauza complexității procesului, va fi nevoie de careva timp suplimentar.

În ceea ce privește domeniile precum analiza și prevenirea riscurilor, vice-președintele Băncii Naționale a menționat că Moldova nu dispune de un număr suficient de profesioniști specializați, dar ei vor fi pregătiți în curând.

Reprezentanții Comisiei parlamentare au salutat decizia, potrivit căreia în Republica Moldova va fi introdus sistemul de standarde Basel-III, precum și aprobarea noii legi privind activitatea băncilor. La întrebarea deputatului Oleg Reidman dacă țara noastră se va putea conforma standardelor avansate, Cristina Harea a subliniat, că acest sistem funcționează cu succes în majoritatea țărilor UE. În plus, ea a subliniat necesitatea punerii în aplicare a sistemului Basel-III pentru țara noastră pentru a aduce sectorul bancar din Moodova în conformitate cu standardele bancare europene.

Sistemul BASEL reprezintă un complex metodic elaborat de Comitetul de la Basel pentru supravegherea bancară cu scopul de a îmbunătăți eficiența de reglementare a sectorului bancar. A treia componentă a sistemului a fost proiectată pentru a rezolva criza financiară din 2008, și include cerințele strategice în astfel de domenii precum controlul capitalului, a lichidității și a standardelor de raportare bancară.

0

155

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org