Rata de bază a fost redusă de către Banca Națională a Moldovei cu încă 0,5 puncte procentuale


Banca Națională a redus rata de bază de la 7% la 6,5%. Decizia a fost luată de către Comitetul Executiv, la ședința BNM din 05 decembrie 2017:

  • Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, a fost redusă cu 0,5%: de la 7,0% la 6,5% pe an.
  • Rata procentuală la dobânzi a fost redusă:
  • la creditele overnight cu 0,5% - de la 10,0% la 9,5%;
  • la depozitele overnight cu 0,5% - de la 4,0% la 3,5% pe an.
  • Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în moneda națională și non-convertibilă, rămâne aceeași – 40% din baza de calcul.
  • Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă este de asemenea menținută la nivelul actual de 14,0% din baza de calcul.

Această decizie a fost luată pe baza rezultatelor ultimei analize a indicatorilor macroeconomici și a modoficării prognozei inflației pe termen scurt și mediu. Conform prognozei actualizate, în primul trimestru al anului 2018, rata anuală a inflației va ajunge la ținta de 5,0% (± 1,5%), stabilită anterior de către Banca Națională a Moldovei.

În același timp, experții BNM au remarcat tendința de creștere a inflației în luna octombrie a acestui an, când aceasta a atins nivelul de 7,9%. Acest lucru se datorează, în primul rând, creșterii prețurilor la produsele alimentare, carne, fructe si legume din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile din 2017. Astfel, în această perioadă a fost înregistrată un nivel înalt al inflației, care din luna noiembrie a început să înregistreze deja o tendință inversă.

În perioadele următoare, Banca Națională a Moldovei va monitoriza procesele inflaționiste cu scopul de a preveni riscurile inerente acestui proces și intervenției la timp în caz de necesitate pentru a păstra stabilitatea prețurilor pe termen mediu.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al Băncii Naționale cu privire la politica monetară este programată pentru 27 decembrie 2017.

0

152

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org