Rata de bază pentru operațiunile de politică monetară rămâne neschimbată - Banca Națională a Moldovei


Joi, 3 mai, Consiliul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6,5% pe an. Acest lucru a fost anunțat în cadrul reuniunii de către primul vicepreședinte al BNM, Vladimir Munteanu.

Conform deciziei, ratele dobânzilor pentru creditele overnight (9,5%) și depozitele overnight (3,5%) au rămas neschimbate. În plus, autoritatea de reglementare a decis săse  mențină cerințele privind rezervele minime obligatorii pentru fondurile atrase de bănci în moneda națională și neconvertibilă la nivelul actual de 40%. De asemenea, neschimbate - la nivelul de 14% din baza de calcul - rămân normativele de rezerve obligatorii pentru fondurile atrase de bănci în valută convertibilă.

După cum a menționat Vladimir Munteanu, adoptarea acestei decizii a fost promovată de analiza macroeconomică actualizată și prognoza actualizată a inflației pe termen mediu. În același timp, vice-președintele Băncii Naționale a menționat, că presiunile de dezinflație au identificat necesitatea de a menține rata de bază în contextul creșterii economice de peste 3%, care este prognozată pentru cea mai mare parte a anului current.

De asemenea, în cadrul ședinței din 3 mai, Banca Națională a Moldovei a aprobat cel de-al doilea raport privind inflația, care va fi prezentat publicului larg luni, 7 mai.

Pe baza prognozei actuale, până la sfârșitul anului 2018 rata anuală a inflației va scădea de la 4,7% la 2,2%. Cu toate acestea, în prima jumătate a anului 2019, acest indicator va reveni la intervalul țintă. Totodată, inflația anuală medie va fi în acest an de 3,3%, iar în 2019 - de circa 4,9%.

0

196

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org