Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
21.01.2022
USD
18.05
EUR
20.47
RUB100
0.235
Bitcoin
Etherium

Datorită utilizării platformei M-Tender, statul va putea economisi mai mult de un miliard de lei anual

Săptămâna trecută, sistemul electronic de achiziții publice M-Tender a fost lansat oficial în Republica Moldova. Potrivit unor calcule preliminare, statul va putea economisi circa 1 milion de lei anual.

Ministrul Finanțelor Octavian Armașu a făcut un anunț corespunzător la seminarul organizației Mondiale a Comerțului din Moldova. În special, el a menționat că în regiunea Europei de Sud-Est, Republica Moldova este primul stat care a implementat cu succes sistemul de licitații online. Potrivit lui Armașu, datorită oportunităților egale de participare la licitațiile electronice, concurența sănătoasă este în creștere, ceea ce devine unul dintre factorii fundamentali ai economiilor în procesul achizițiilor publice. În plus, prin intermediul noii platforme, autoritățile intenționează să demonopolizeze anumite segmente ale achizițiilor publice.

La rândul său, directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului, Alan Wolf, a menționat că, datorită eficienței sporite a reformelor, Republica Moldova a devenit liderul în regiune, câștigând o bună reputație printre partenerii internaționali. Potrivit lui Alan Wolf, acest lucru demonstrează încă o dată faptul că, pentru a fi lider, nu este necesar să fii o țară mare.

În acest context, experții internaționali îndeamnă noii membri ai Organizației Mondiale a Comerțului să urmeze exemplul țării noastre. Ministrul Economiei al Kazahstanului, Nurken Kenes, care a fost prezent la seminar, a venit, de asemenea, cu un discurs. Potrivit lui, un sistem similar cu platforma moldovenească M-Tender funcționează astăzi și în Kazahstan, dar poate fi utilizat doar în achizițiile publice, în timp ce în Moldova acest sistem este disponibil și pentru sectorul privat.

A vorbit și reprezentantul Tadjikistanului, Abdjakr Saturov. El a subliniat faptul că Tadjikistanul este interesat de introducerea unui sistem electronic de achiziții publice pentru a asigura un nivel mai ridicat de transparență al tranzacțiilor și o luptă mai eficientă împotriva fenomenelor corupției.

Forumul va dura trei zile, cu participarea reprezentanților a 20 de state care sunt membre ale Organizației Mondiale a Comerțului.

1010
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe