CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
16.07.2019
USD
17.72
EUR
19.99
RUB100
0.283
Bitcoin
10929$
Etherium
233.17$

Datorită unui nou acord cu BERD la Chișinău vor fi demarate lucrările de izolare termică a spitalelor, școlilor și grădinițelor

În anul următor în municipiul Chișinău este planificată inițierea lucrărilor de izolare termică a instituțiilor publice, spitalelor, școlilor și grădinițelor. Banii vor fi alocați de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în cadrul noului proiect "Eficiența energetică și izolarea termică a clădirilor publice din Chișinău". Un acord în acest sens între BERD și autoritățile municipale a fost semnat pe data de 6 decembrie.

După cum a declarat primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, în prima etapă a proiectului se preconizează  utilizarea a 25 milioane de euro, dintre care 20 de milioane vor fi alocate de BERD și BEI sub formă de împrumut, iar restul cinci milioane sunt oferite ca grant.

Potrivit edilului capitalei, până la sfârșitul anului 2016 va fi finalizată pregătirea studiului de fezabilitate. Iar deja în ianuarie 2017 vor avea loc licitațiile pentru selectarea organizațiilor responsabile de efectuarea lucrărilor de izolare termică.

Pentru început, în program vor intra 22 instituții publice, iar selectarea acestora se va desfășura după criteriul celui mai înalt nivel de consum al energiei termice în procesul de încălzire a clădirii. Este deja cunoscut faptul că în lista instituțiilor desemnate vor intra Liceul Teoretic Mihai Berezovschi și Spitalul Sfânta Treime.

De asemenea, Dorin Chirtoacă a menționat că, odată cu izolarea termică a clădirilor va fi efectuată reparația acoperișurilor, înlocuirea ferestrelor și actualizarea rețelelor inginerești. După instituțiile publice va urma sectorul rezidential. Gradul de implicare a cetățenilor în reabilitarea și izolarea termică a clădirilor de locuit din Chișinău va fi stabilit după ce va fi elaborat studiul de fezabilitate. De asemenea, este planificată crearea unei forme speciale de organizare a locatarilor, cu ajutorul căreia aceștia își vor declara acordul și contribuția financiară la desfășurarea lucrărilor menționate.

După cum susține primarul or. Chișinău, noul program de finanțare va contribui la schimbarea nu numai a aspectului orașului, dar și a principiului de întreținerea clădirilor, majorând astfel termenul de exploatare a acestora.

Condițiile de acordare a împrumutului, rata dobânzii și termenele de rambursare a creditului încă nu au fost aprobate. Rezultatele coordonării vor fi publicate în curând.

126
100
Tema zilei
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe
În luna iunie, prețurile din Moldova au scăzut cu 0,2%
Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna iunie, scăderea medie a prețurilor a fost de 0,2%, în timp ce o lună mai devreme, inflația a...
100
0
Citește mai departe
Alocațiile zilnice pentru copii au crescut cu 3% - Guvernul Republicii Moldova
Miercuri, 10 iulie, Guvernul Republicii Moldova a aprobat amendamentele la Regulamentul privind stabilirea și plata indemnizației zilnice pentru cop...
100
0
Citește mai departe