Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
28.10.2021
USD
17.54
EUR
20.33
RUB100
0.249
Bitcoin
Etherium

Bogdan Țîrdea: Occidentul tinde să stabilească asupra Băncii Naționale a Moldovei un control total

Potrivit analistului politic Bogdan Țîrdea, Occidentul încearcă să stabilească un control complet asupra Bancii Naționale a Moldovei.

Într-un interviu  prezentat de ziarul "Argumente și Fapte", deputatul parlamentului și membrul  fracțiunii PSRM  a remarcat faptul că scopul principal al stabilirii unui astfel de control asupra BNM este monitorizarea permanentă a fluxurilor financiare din țară.

Potrivit lui Țîrdea, astăzi Occidentul  desfășoară  o luptă acerbă pentru preluarea controlului asupra Procuraturii Generale fapt, ce i-ar permite în viitor să controleze acțiunile întregii clase politice din Moldova, prin urmare, și politica externă a țării noastre. O situație similară a avut loc în România. De asemenea, la moment se desfășoară un război nerostit în vederea aderarării Republicii Moldova la NATO. Așadar statul moldovenesc se poate transforma complet  într-un protectorat al Statelor Unite ale Americii.

Pînă în prezent, după opinia politologului, în Moldova a fost observat doar un control extern parțial. În cazul în care Occidentul își va atinge obiectivul, Republica Moldova va trece sub protectoratul său în întregime și va fi recunoscută drept ”colonie” a Occidentului. Situația s-ar putea schimba după  alegerile prezidențiale din 30 octombrie curent, precum și după următoarele alegeri parlamentare din 2018. Acestea sunt momentele cruciale, de care va depinde păstrarea de către Republica Moldova a suveranității sale. În caz contrar Moldova poate dispărea ca stat, iar metodele de guvernare vor fi asemănătoare cu cele din țările coloniale.

În perioada curentă Parlamentul Republicii Moldova a adoptat mai multe proiecte de lege privind consolidarea rolului și funcțiilor Băncii Naționale. Ca bază au fost luate recomandările Fondului Monetar Internațional, Băncii Europene și Băncii Mondiale la capitolul soluționării situației create după ce în 2014-2015 a fost realizat furtul a unui miliard de dolari SUA din cele trei bănci, iar fondurile financiarecu ajutorul schemelor frauduloase au fost scoase în off-shore pe conturile Privatbank din Letonia .

În doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 de pe conturile Băncii de Economii au fost retrase 22 de miliarde de lei, ceea ce a constituit la moment aproximativ 750 de milioane dolari. În cadrul acestei instituții statul deținea 56,7% din acțiuni.

Referitor la banii furați din sectorul bancar din Moldova au fost deschise mai multe dosare penale. Pe 27 iunie de către instanța de judecată a fost condamnat la închisoare pe un termen de 9 ani fostul prim-ministru Vlad Filat. El a fost audiat în calitate de suspect în dosarul privind coruperea pasivă . Instanța de judecată a anunțat decizia de a confisca proprietatea fostului premier, terenul și mașinile pe care acesta le deține, precum și obiectele de valoare obținute ilegal, costul cărora a fost estimat de procurori la 700 milioane lei sau 35 de milioane de dolari.

 

515
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe