Mai mult de 50 de miliarde de lei o constituie datoria publică a Republicii Moldova în prezent


În conformitate cu datele publice, la sfârșitul lunii octombrie 2016 valoarea datoriilor publice externe și interne a Republicii Moldova a constituit circa 50,34 de miliarde de lei. Cifrele înregistrate sunt cele mai mari din toată istoria țării noastre. Din suma totală a datoriei 28,5 miliarde de lei o constituie datoria publică externă, iar 21,7 miliarde de lei le revin datoriei de stat interne.

În același timp, a fost marcată o recesiune a datoriilor externe. Astfel, în perioada septembrie-octombrie coeficientul datoriei publice externe a Moldovei s-a redus cu 121 de milioane de lei. Totodată, soldul datoriilor interne a crescut cu peste 13 miliarde de lei. Această tendință de creștere se explică prin decizia guvernului de a-și asuma răspunderea pentru adoptarea legii, care prevede conversia garanțiilor în datoriile de stat. În 2014-2015 garanțiile au fost acordate de către Banca Națională a Moldovei băncilor, implicate în furtul miliardului, în valoare de peste 14 miliarde de lei.

Astfel, datoria publică internă și externă a Republicii Moldova în valoare de 50,34 de miliarde de lei depășește substantial mărimea bugetului de stat, preconizat pentru anul curent.

Aproximativ 80% din datorii sunt decorate pe o perioadă îndelungată, iar restul de 20% sunt acordate pe termen scurt – în mare parte acestea constituie datoria internă, care a fost acumulată în procesul emisiei de către stat a valorilor mobiliare.

Potrivit autorităților moldovenești, în anul următor evoluția datoriei publice va continua tendința de creștere – aceasta se va mări cu încă 10 miliarde de lei. În proiectul de lege prezentat de Ministerul Finanțelor, în anul 2017, se precizează următoarele: la data de 31 decembrie 2017 datoria publică internă va ajunge până la 21,251 de milioane de lei, iar cea externă – până la 39,564 de milioane de lei. De asemenea, soldul garanțiilor emise de către stat va ajunge la valoarea zero.

Astfel, conform prognozelor specialiștilor, până la sfârșitul anului 2017 mărimea datoriei publice a Republicii Moldova nu va depăși cifra de 60,8 miliarde de lei. Calculele au fost efectuate ținând cont de cursul dolarului american față de moneda națională de 20,9 lei.

0

147

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org