România va acorda și în continuare sprijin pentru Republica Moldova în dezvoltarea proiectelor socio-economice


Pe 14 iulie curent a avut loc o întâlnire între ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, și ministrul Dezvoltării Regionale Vasile Bîtcă. Negocierile în cadrul acestei întâlniri s-au referit la subiectul susținerii proiectelor de dezvoltare, propuse de partea română în diverse sectoare ale economiei moldovenești.

Potrivit lui Vasilie Bîtcă, datorită sprijinului României în Moldova au fost implementate mai multe proiecte comune. În special, acest lucru este evident în procesul de reconstrucție a caselor din raionul Hîncești, care au avut de suferit  în urma inundațiilor devastatoare din 2010, construcția conductei de gaz Iași-Ungheni, precum și desfășurarea programului de reparație a grădinițelor pe întreg teritoriul Republicii Moldova după inițiativa reprezentanților Ambasadei României din 2014 . Pînă în prezent, cooperarea reciprocă vizează punerea în aplicare a mai multor proiecte de dezvoltare în regiunile de sud și de nord a țării. În plus, guvernul român intenționează să acorde Republicii Moldova 100 de microbuze școlare.

Ambasadorul României în Moldova, Daniel Ioniță, a menționat că scopul principal al întâlnirii a fost continuarea procesului de implementare a proiectelor și a celor mai bune practici de cooperare reciprocă între două țări. Potrivit lui Ionită, dezvolarea relațiilor reciproce cu Republica Moldova constituie un obiectiv prioritar pentru România, astfel încât consolidarea aptitudinilor bilaterale este foarte importantă. La moment, deja sînt întreprinse măsuri concrete și înregistrate progrese în ceea ce ține de punerea în aplicare a mai multor proiecte socio-economice. Ca dovadă a acestui fapt este semnarea acordului pentru furnizarea Republicii Moldova a 100 de milioane de euro, ceea ce definește intențiile României privind evoluția pozitivă a relațiilor cu țara noastră.

Daniel Ioniță l-a asigurat pe oficialul moldovean, că toate proiectele inițiate anterior vor fi aduse la final, iar în favoarea susținerii planurilor generale de dezvoltare a mai multor localități din Republica Moldova vor fi alocate fonduri suplimentare.

În viitor România intenționează să-și diversifice asistența oferită țării noastre, astfel încît de ajutor să poată beneficia toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de limba pe care o vorbesc sau naționalitate.

Asistența este oferită țării noastre în cadrul Acordului de cooperare între guvernele României și Republicii Moldova, semnat în 2010 la București. Baza suportului financiar și tehnic o constituie grantul nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, acordat Republicii Moldova din partea Guvernului român.

0

101

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org