Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
21.01.2022
USD
18.05
EUR
20.47
RUB100
0.235
Bitcoin
Etherium

Băncile centrale din Moldova, România și Olanda au raportat despre implimentarea cu succes a proiectului Twining

Băncile centrale din Moldova, România și Olanda au finalizat cu succes proiectul TWINING. Scopul punerii sale în aplicare a fost consolidarea capacității de gestionare a Băncii Naționale a Moldovei și aducerea ceasteia în conformitate cu standardele Uniunii Europene. Ceremonia de finalizare a proiectului a avut loc astăzi, 30 mai.

În discursul său, președintele Băncii Naționale a Moldovei Sergiu Cioclea a remarcat importanța proiectului Twining pentru sistemul bancar al țării - ca urmare a implimentării programului a fost dat start procesului de aplicare a recomandărilor sistemului Basel III. Potrivit bancherului, aceste recomandări ar trebui să conducă la transparență, stabilitate și predictibilitate a sistemului bancar din Moldova, deoarece anume de aceste principii depinde deschiderea și încrederea partenerilor și a clienților băncilor comerciale din Moldova. De asemenea, șeful Băncii Naționale a subliniat, că sistemul bancar al Republicii Moldova a reușit să se valorifice la un nivel suficient. Prin urmare, toate băncile comerciale care operează în țară, raportează despre ratele ridicate ale lichidității curente, iar acest lucru, la rândul său, este perceput ca un semnal pentru inițierea procesului de implimentare a unor standarde noi, mai sofisticate.

În același timp, președintele Băncii Naționale a sugerat că în cazul în care proiectul TWINING ar fi fost introdus mai devreme, țara ar fi reușit să evite criza, care a zguduit sistemul bancar în 2014.

În special, Sergiu Cioclea a mulțumit Uniunii Europene, precum și băncilor centrale din Olanda și România pentru suportul tehnic și financiar. Potrivit lui, datorită acestui ajutor a fost posibilă consolidarea abilităților și capacităților profesionale ale Băncii Naționale în ceea ce ține de supravegherea bancară, readusă în conformitate cu standardele și cerințele UE.

Astfel, în cadrul proiectului internațional TWINING a fost elaborată o nouă lege cu privire la activitatea instituțiilor bancare, precum și o listă a standardelor, care corespund recomandărilor sistemului Basel III. Cu toate acestea, bancherul a menționat, că aceasta totuși nu este suficient pentru a rezolva toate problemele existente în sistemul bancar din Republica Moldova. La această etapă este posibilă doar executarea cererii din partea partenerilor de dezvoltare cu privire la curățarea sectorului bancar.

De asemenea, la ceremonia marcării finalizării proiectului de twinning au participat președintele Parlamentului Republicii Moldova Andrian Candu și șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova Pirkka Tapiola. Ei au vorbit pozitiv despre importanța proiectului TWINING, în special, a realizării unei transparențe mai mari și a stabilității sistemului bancar, necesare pentru a asigura un control mai bun din partea Băncii Naționale. Mai mult decât atât, Kandu a spus că startul proiectului a fost dat în apogeul crizei bancare, iar mai mulți experți și-au exprimat scepticismul cu privire la rezultatele finale ale proiectului. Cu toate acestea, temerile s-au dovedit a fi nefondate.

Reamintim că, în cadrul proiectului TWINING a fost elaborată o nouă lege bancară și mai mult de 20 de Reglementări instituționale pentru Banca Națională, ținând seama de recomandările sistemului Basel III. Eventual, guvernul ar trebui să aprobe proiectul de lege cu privire la activitatea bancară, iar deja în toamnă acest proiect urmează să fie discutat în Parlament.

457
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe