Ce a determinat scăderea veniturilor operatorilor de telefonie mobilă și fixă? Ce spun experții


Economistul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul”, Veaceslav Ioniță, a scris pe blogul său despre scăderea rapidă a veniturilor a operatorilor de telefoniefixă și mobilă din cauza ”exploziei” oportunităților de comunicare on-line. În special, expertul consideră că introducerea activă a tehnologiilor avansate de telecomunicații permite utilizatorilor să comunice gratuit și în timp real cu persoane din orice colț al lumii.

Potrivit expertului, scăderea cererii pentru serviciile de telefonie fixă ​​se înregistrează din anul 2007, în timp ce din 2016 în țară se înregistrat un fenomen cu totul nou pentru acest segment al pieței – reducerea volumului de minute de comunicare în rețeaua de telefonie mobilă. În consecință, operatorii de telefonie mobilă remarcă o reducere a profiturilor și acest proces este ireversibil datorită calității conexiunii la Internet și introducerii tehnologiilor avansate de telecomunicații.

Veaceslav Ioniță a menționat, de asemenea, datele potrivit cărora cetățenii Republicii Moldova au majorat în ultimii cinci ani durata medie a apelurilor de la 10 la 40 de minute pe zi. Cu toate acestea, potrivit experților, o astfel de creștere se explică numai prin posibilitatea conversațiilor "gratuite" în rețea. Astfel, se așteaptă ca până la sfârșitul anului 2017 cetățenii moldoveni să vorbească de trei ori mai mult decât în ​​2014, iar timpul total de convorbiri va ajunge la 34,5 miliarde de minute.

În concluzie, expertul a remarcat că astfel de tendințe provoacă un șoc pentru operatorii de telefonie fixă ​​și mobilă, în timp ce tehnologiile inovatoare își fac bine treaba: acum comunicarea nu este considerată un lux și este accesibilă pentru fiecare consumator.

0

153

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org