Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
21.05.2022
USD
19.15
EUR
20.16
RUB100
0.307
Bitcoin
Etherium

Ce se va întâmpla cu leul în ajunul alegerilor parlamentare - expertul Veaceslav Ioniță

După cum menționează economistul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță, timp de doi ani și șapte luni moneda națională a continuat să se consolideze față de monedele străine dolar și euro. Prin urmare, înainte de alegerile parlamentare se așteaptă ca rata de schimb a leului să scadă ușor, dar imediat înaintea evenimentului de referință va înregistra din nou o relativă stabilitate.

Astfel, în primele două luni ale anului 2016, leul moldovenesc a câștigat 23% față de dolar și 15% față de moneda unică europeană. În timp ce în perioada 2014-2016 moneda națională, dimpotrivă, a înregistrat un antitrend. Până în acest moment, leul moldovenesc continuă să-și schimbe tendințele, să se întărească și apoi să-și piardă valoarea, ceea ce, potrivit expertului Veaceslav Ioniță, poate afecta negativ economia și cetățenii țării.

În special, expertul economic constată o întărire mică dar stabilă a leului în lunile de vară și o scădere ușoară a cursului de schimb față de perechea principală de valută cu 1,4%. În cele din urmă, valoarea de schimb a leului moldovenesc a revenit la cifrele înregistrate la începutul lunii august a acestui an. Indirect, acest lucru indică începutul unei agitații înaintea campaniei electorale: se așteaptă ca cererea de valută din partea agenților economici să crească, ceea ce, la rândul său, ameliorează presiunea pe piață. Conform datelor recente, până în prezent, furnizarea de valută de la persoane fizice depășește cererea pentru aceasta.

Veaceslav Ioniță a prezentat etapele condiționate de urmărire a cursului de schimb al leului moldovenesc. Astfel, în 2014, moneda națională era relativ stabilă, iar cererea și oferta de valută străină erau la același nivel. Apoi a urmat criza bancară, caracterizată printr-o scădere a ofertei valutare. Ca rezultat, a existat un deficit de 800 milioane dolari SUA, ceea ce a condus la o scădere rapidă a ratei leului.

În 2016, s-a ajuns la punctul de echilibru, când cererea și oferta valutei erau aproximativ la același nivel. Următoarea etapă a început la începutul anului 2018: aprovizionarea cu valută străină a crescut, indicând un surplus de peste 700 milioane USD în comparație cu cererea pentru acesta, ca urmare a început să se consolideze moneda națională. Astfel, în luna martie a anului curent diferența dintre cerere și ofertă pentru valută a atins maximul de piață și s-a ridicat la 370 milioane de dolari.

Ioniță a remarcat, de asemenea, că la moment oferta de valută de la persoane fizice continuă să crească, deși destul de lent. Dacă situația nu se schimbă, până la sfârșitul acestui an oferta valutară netă va ajunge la peste 2,1 miliarde de dolari. În același timp, dacă oferta valutară rămâne stabilă, se observă fenomenul creșterii accelerate a cererii de valută dein partea agenților economici din Moldova. În consecință, ar trebui să ne așteptăm la o scădere a presiunii pe piața valutară, care va fi principalul motiv pentru posibila apreciere a leului față de dolarul american și moneda unică europeană. Prin urmare, până la sfârșitul acestui an este foarte posibil ca cererea de valută să depășească oferta, contribuind astfel la aprecierea ușoară a leului.

Potrivit expertului, Banca Națională a Moldovei nu va permite o scădere gravă a ratei leului, mai ales în perioada anterioară alegerilor parlamentare. Pentru a face acest lucru, autoritatea de reglementare va folosi toate instrumentele disponibile, în timp ce rezervele sale valutare se apropie de un nou record istoric de 3 miliarde de dolari.

În ceea ce privește amnistia fiscală, expertul Veacheslav Ioniță a menționat că efectele sale vor fi resimțite deja în luna octombrie a acestui an - se așteaptă ca țara să genereze în mod activ valuta. În această situație sunt posibile două opțiuni: unii agenți economici vor prefera să cumpere valută din motive legate indirect de alegeri, în timp ce alții vor folosi amnistia fiscală pentru a atrage rezervele valutare în țară. Prin urmare, este prea devreme să vorbim despre valoarea vlutei pe care ambele categorii de agenți economici vor putea să o aducă în Moldova.

688
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe