CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
21.08.2019
USD
17.71
EUR
19.63
RUB100
0.265
Bitcoin
10441$
Etherium
193.08$

Ce așteptări are populația Moldovei după punerea în aplicare a reformelor prevăzute de noul Acord cu FMI

Recenta semnare a Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional, a fost publicat pe site-ul oficial al instituției financiare. Aici, cetățenii pot să se familiarizeze cu condițiile, pe care autoritățile moldovenești s-au angajat să le îndeplinească pentru punerea în aplicare a reformelor desemnate. De asemenea, în document este publicată o analiză amplă a situației economice din republica Moldova și problemelelor care cer să fie rezolvate în cel mai scurt timp.

Unul dintre cele mai importante puncte din Acord îl constituie argumentele organului executiv cu privire la necesitatea de finanțare din partea Fondului Monetar Internațional. Guvernul Republicii Moldova propune implementarea treptată a reformelor, iar evaluarea nivelului de realizare a acestora va fi realizată după criterii specializate.

La semnarea memorandumului cu FMI au participat prim-ministrul Pavel Filip, șeful Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, ministrul economiei, Octavian Calmâc, și ministrul finanțelor, Оctavian Armașu. În același timp, ei au subliniat că realizarea sustenabilității sistemului de pensii este posibilă numai cu condiția sistematizării procesului de indexare a pensiilor și creșterea vârstei de pensionare.

De asemenea, autoritățile moldovene s-au angajat să aducă tarifele companiilor de electricitate în concordanță cu standardele internaționale. Iar pentru cetățenii nevoiași, pe care efectul majorării tarifelor îi va afecta în cea mai mare măsură, din buget vor fi alocate resurse adecvate. În plus, strategia "reducerii sărăciei", descrisă în Memorandumul din 2013 rămâne în vigoare, însă trebuie să fie actualizată în conformitate cu prevederile actuale.

Programul de finanțare a Republicii Moldova pentru următorii trei ani a fost aprobat de către Consiliul Executiv al FMI pe data de 7 noiembrie a acestui an. Datorită noului Acord, țara noastră așteaptă să primească de la Fondul Monetar Internațional aproximativ 180 de milioane de dolari. După cum susțin oficialii de la Chișinău, documentul va servi drept principala prerogativă pentru reluarea finanțării externe a Moldovei în următorii 3 ani.

123
100
Tema zilei
De la începutul anului 2019, ponderea exporturilor din Moldova către UE a scăzut cu 4% - BNS
Potrivit Biroului Național de Statistică, în primele șase luni ale acestui an, agenții economici din Moldova au trimis peste hotare bunuri în va...
100
0
Citește mai departe
Rata amortizorului anticiclistic a fost menținută la 0% - BNM
Conform deciziei Comitetului Executiv al Băncii Naționale, rata amortizorului anticiclic pentru expunerea de credite pentru Republica Moldova a fost...
100
0
Citește mai departe
Banca Națională introduce în circulație o nouă monedă jubiliară cu o valoare nominală de 10 lei
Începând cu 16 august 2019, Banca Națională a Moldovei a lansat o nouă monedă metalică cu o valoare nominală de 10 lei. Emisiunea monedei aniv...
100
0
Citește mai departe