Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
27.11.2021
USD
17.72
EUR
19.88
RUB100
0.237
Bitcoin
Etherium

Devalorizarea valutei naționale în raport cu principalele valute de referință continuă. Care sînt cauzele astfel de devalorizări și ce prognozează în

Trendul negativ al valutei naționale în raport cu principalele valute de referință va continua și în perioada următoare. Despre aceasta relatează sursa BNM.

Cursul valutar, stabilit de Banca Națională a Moldovei pentru 2 iulie 2016, reflectă această situație: un euro va atinge cotația de 22 lei 13 bani, un dolar american va costa 19 lei 85 bani, iar rubla rusească se va schimba cu 0 lei 31 bani. Totodată hrivna ucraineană va desemna cifra de 0 lei 80 bani, și leul românesc – de 4 lei 89 bani.

În ultima perioadă devalorizarea considerabilă a valutei naționale a dus la consecințe economice nefavorabile, principalele dintre care sînt: scumpirea produselor alimentare, creșterea tarifelor la carburanți, energia electircă și gaze naturale, de asemenea scumpirea creditelor și a altor servicii pentru populație.

O altă cauză, care a provocat slăbirea substanțială a monedei naționale, este diminuarea nivelului transferurilor efectuate de peste hotare, cota acestora scăzînd cu pînă la 14%. Totodată a scăzut volumul exporturilor de mărfuri agroalimentare în țările-partenere, ceea ce a condus la un rezultat devastator în dezvoltarea ulterioară a sectorului agrar – principalei surse de venit a populației din Republica Moldova.

Și ultima cauză a trendului negativ, pe care îl desemnează în perioada actuală leul moldovenesc, o reprezintă ineficiența soluționării problemelor din sectorul financiar-bancar. Fraudele înregistrate în sfera bancară nu pot fi soluționate, iar instrumentele de investigație s-au dovedit a fi ineficiente. Aceasta a condus la prelungirea procesului de căutare a ”miliardului furat”, respectiv – la agravarea situației pe piața valutară internă.

Prognozele experților pentru a doua jumătate a anului 2016 de asemenea nu sînt optimiste. În cea mai mare parte cursul negativ al leului este determinat de evoluțiile înregistrate în economie. De la începutul acestei perioade în rîndul oamenilor s-a creat panică în momentul cînd de unele case de schimb valutar a fost afișat cursul record pentru un euro. Situația s-a ameliorat peste cîteva săptămîni, însă frica populației de a-și pierde veniturile a rămas.

La moment deprecierea leului nu este evidențiată, însă afectează negativ situația de pe piața valutară, energetică și alimentară. După spusele oamenilor de rînd, rata celor care se descurcă datorită veniturilor în valută este foarte mică, cea mai mare parte a populației fiind inaptă să mai facă față provocărilor financiare.

Prognozele experților la capitolul creșterii valorii valutei naționale nu sînt încurăjătoare – pe piața valutară se așteaptă fluctuații mari, iar criza politică poate agrava și mai tare situația financiară a țării din cauza absenței acordurilor cu Fondul Monetar Internațional și alți donatori de peste hotare.

La momentul de față principalele monede de reper – euro și dolarul – valorează între 19 și 22,5 lei.

555
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe