Dinamica cursului de schimb în Transnistria – care sunt modificările?


Începând cu data de 17 iunie, rubla transnistreană a început să-și piardă puterea față de dolarul SUA – acum rata de schimb este de 15 de ruble per un dolar, ceea ce este mai mult decât indicii înregistrați cu o săptămână în urmă cu 3,7 ruble. Leul moldovenesc are o valoare de 82 de copeici, iar un euro poate fi cumparat cu 16,77 de ruble.

De asemenea, rata de schimb a crescut și la băncile comerciale ale Transnistria – vânzarea dolarului american este efectuată acum cu rata de 15,8 ruble per un dolar SUA. În plus, acum este perceput un comision de 2,5% de la suma de schimb, care nu a fost până la acest moment. Clienții care, la rândul lor, doresc să vândă băncilor moneda SUA, o pot face la rata de 15,5 ruble per  un dolar.

Trebuie de remarcat faptul că pe 16 iunie Consiliul Băncii Republicane a aprobat parametrii politicii monetare pentru anul curent. Conform acestor parametri, setați în document, până la sfârșitul anului 2017 banda de tranzacționare actuală va continua în limitele de 15 - 15,5 ruble transnistrene per 1 dolar american. Președinte Băncii Republicane Transnistrene a subliniat faptul că factorii fundamentali în determinarea acestui punct sunt: situația actuală din sectorul financiar, precum și balanța de plăți și cea comercială.

La rândul său, bancherul a spus că, în principal, la căderea cursului oficial de schimb al monedei locale a contribuit volumul majorat al emisiei de bani din ultimul an. De asemenea,  ca un factor negativ a servit respingerea autorităților moldovenești a 30% din energia furnizată anterior de Hidrocentrala de la Dnestrovsk. Un alt motiv pentru scăderea ratei oficiale a rublei transnistrene este criza valutară destul de prelungită. Reamintim că, în cursul anului trecut casele de schimb, care operează pe teritoriul republicii nerecunoscute, aproape că nu au dispus de rezerve valutare, destinate petnru vânzare către public. Această situație, la rândul său, a contribuit la activarea în regiunea transnistreană a „pieței negre de schim valutar“, unde rata de schimb este mult mai mare decât cea stabilită oficial – pentru 1 dolar SUA pe piața neagră se solicitau 15,8 ruble transnistrene, în timp ce rata oficială a fost de 11,3 ruble per 1 dolar american.

0

184

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org