CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
23.07.2019
USD
17.55
EUR
19.69
RUB100
0.278
Bitcoin
10068$
Etherium
213$

Designul monedelor cu nominalul de unu și doi lei cetățenii moldoveni vor fi în măsură să le evalueze în câteva luni

În Republica Moldova vor fi introduse în circulație noile monede de 1 și 2 lei, iar designul acestora va fi prezentat publicului câteva luni mai târziu, după ce decizia Băncii Naționale va fi publicată în Monitorul Oficial. Despre aceasta în cadrul conferinței de presă a raportat vice-președintele Băncii Naționale, Ion Sturzu. El a menționat, că la proiectarea noilor monede vor fi prezentate și parametrii lor tehnice.

Potrivit lui Sturzu, în procesul de dezvoltare a designului final al monedelor, care vor înlocui bancnotele de hârtie cu nominalul deunu și doi lei, ar trebui să fie luat în considerare conceptele de design, care au fost recunoscute de către Comisia de Evaluare a BNM drept câștigători ai concursului organizat anterior.

În același timp, vicepreședintele Băncii Naționale a remarcat că, până ce numele câștigătorilor, precum și conceptul de design al noilor monede nu au fost dezvăluite, astfel încât să nu intre în contradicție cu legislația în vigoare. Astfel, parametrii tehnici a monedelor aflate în proiectare vor fi dezvăluite publicului larg numai după publicarea de către BNM a deciziei corespunzătoare privind introducerea acestor monede în Monitorul Oficial.

Potrivit lui Ion Sturzu, numele câștigătorilor concursului, desfășurat de BNM, vor fi anunțate după publicarea documentului. În acest caz, Banca Națională și-a exprimat speranța că cele șase concepte, care au fost recunoscute câștigătoare, vor fi luate în considerare în procesul de dezvoltare profesională a design-ul final al monedelor cu nominalul de 1 și 2 lei.

De reținut că, în cadrul consultării publice cu privire la dezvoltarea conceptelor de design pentru noile monede, au participat 33 de persoane. Ele au prezentat mai mult de 80 de concepte ale monedelor de 1 și 2 lei pe diferite teme – cultură și tradiții, monumente, celebrități istorice, arta, flora și fauna. Lucrările au fost evaluate și examinate de comisia de evaluare specială a Băncii Naționale a Moldovei, precum și de experți locali și din străinătate. Șase câștigători, cărora le-au revenit locurile I, II și III în această competiție, vor fi răsplătiți cu monede comemorative din argint.

Reamintim, că Banca Națională a Moldovei și-a exprimat intenția de a introduce în circulație monedele metalice cu valoarea nominală de 1 și 2 lei, care vor înlocui treptat bancnotele de hârtie cu valoarea nominală de un leu. Motivul acestei decizii a fost uzura rapidă și durata de viață utilă relativ scurtă a acestora. În plus, facturile marcate nu îndeplinesc mai multe criterii de siguranță, iar valoarea lor nominală redusă nu permite emiterea bancnotelor cu nivelul de securitate mai mare.

330
100
Tema zilei
Compania de asigurări Moldasig va fi controlată de autoritatea de reglementare
Conform deciziei Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare din 22 iulie 2019, agenția a preluat controlul asupra soci...
100
0
Citește mai departe
Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază la principalele instrumente ale politicii monetare
Conform deciziei Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei, rata de bază apentru principalele operațiuni de politică monetară a fost m...
100
0
Citește mai departe
BNM a prezentat Raportul privind activitatea pentru anul 2018: nivelul creditelor neperformante continuă să scadă
Miercuri, 17 iulie, Octavian Armașu, care ocupă funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a prezentat Comisiei parlamentare pentru ec...
100
0
Citește mai departe