Pentru unele categorii de contribuabili, plata impozitului pe venit va fi anulată - inițiativa Guvernului Republicii Moldova


Guvernul Republicii Moldova a venit cu inițiativa de a schimba politica fiscală în ceea ce privește reținerea impozitului pe venit din salariile persoanelor fizice. Cu o declarație corespunzătoare a vorbit marți, 24 iulie, primul ministru Pavel Filip.

Potrivit lui Pavel Filip, în Republica Moldova va fi introdus un impozit pe venit unificat. Conform noilor modificări, cuantumul impozitului pe venit care în prezent se reține din salariu va scădea de la 18% la 12%, în timp ce taxa de 7% va fi anulată cu totul. În același timp, premierul a menționat că, după adoptarea modificărilor la legislația fiscală, cetățenii din ale căror salarii este acum reținut impozitul pe venit în mărime de 7%, nu vor suferi în nici un fel.

În același timp, Pavel Filip a subliniat că majorarea eliberării personale va crește aproape de două ori - de la 11.280 lei la 24 mii lei. În același timp, cetățenii ale căror salarii nu ating nivelul de subzistență nu vor trebui să plătească deloc impozite. O astfel de abordare, potrivit premierului, va oferi cetățenilor o cantitate mai mare de mijloace de existență.

De asemenea, se prevede reducerea contribuției angajatorilor la bugetul asigurărilor sociale - de la 23% la 18%.

La rândul său, Ștefan Creangă, care conduce Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe, notează că scopul principal al introducerii reformei fiscale este "eliminarea fenomenului de plată a salariilor în plicuri". În plus, autoritățile își exprimă speranța că aceasta va spori și veniturile cetățenilor, deoarece cei care au venituri mici nu vor trebui să plătească impozite, prin urmare - nu vor trebui să ascundă mărimea salariilor lor.

Proiectul de lege va fi examinat de către guvern până la sfârșitul sesiunii de primăvară-vară, care expiră la data de 27 iulie. Dacă vor avea succes, noile amendamente vor intra în vigoare la 1 octombrie 2018.

0

121

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org