Ministerul român al fondurilor europene va acorda companiei ”Transgaz” finanțare în sumă totală de 152 milioane euro pentru realizarea proiectelor de dezvoltare a sistemelor de transport de gaze în România și Moldova și interconectarea acestora. Acordul corespunzător a fost semnat de conducerea societății de transport a gazelor naturale și Ministerul Fondurilor Europene din România.
Potrivit resursei române digi24.ro, suma totală a contractului este de 152 milioane de euro. Dintre acestea, 46 de milioane de euro vor fi alocate din fonduri europene.
Ministrul român al economiei, Niculae Bădălau, a menționat, în special, că dezvoltarea relațiilor multilaterale cu Republica Moldova este astăzi una dintre prioritățile politice și economice pentru România. În acest context, se planifică construirea unei conducte de gaz, a cărei capacitate va fi de la 1,5 până la 2,2 miliarde metri cubi de gaz pe an. În consecință, aceasta va fi o contribuție suplimentară la securitatea energetică a României, precum și a întregii regiuni est-europene.
Reamintim că în luna februarie a acestui an, compania românească Transgaz a cumpărat întreprinderea de stat din Moldova ”Vestmoldtransgaz”, sub administrarea căreia se află conducta de gaz Ungheni-Iași. Conform acordului transfrontalier, compania din România se angajează să investească aproximativ 93 de milioane de euro în construcția conductei de gaz Ungheni-Chișinău. Se remarcă faptul că această ramură ar trebui să conecteze capitala Moldovei cu cea mai principală parte a sistemului de gazoducte Iași-Ungheni.
La rândul său, autoritățile moldovene se bazează pe construcția ramurei Ungheni-Chișinău, datorită căreia va fi posibilă lansarea cât mai curând posibilă a gazoductului Ungheni-Iași, care a fost construit, dar nu a fost deschis în 2015. Obiectivul principal al proiectului este diversificarea aprovizionării cu gaze naturale în Republica Moldova pentru a reduce gradul de dependență de furnizorii de gaze, în special de compania rusă ”Gazprom”, precum și asigurarea securității energetice a țării pe termen lung.