Dmitri Gvindadze: îmbunătățirea situației în sistemul bancar din Moldova este posibilă prin asigurarea managementului transparent în băncile sistemice


Astăzi, 21 decembrie, a avut loc o conferință de presă cu prilejul prezentării noii strategii de dezvoltare a Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare  și finalizării misiunii de șef permanent al biroului BERD în Moldova Dmitrie Gvindadze. În discursul său, reprezentantul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare a ridicat problema calității managementului încele trei bănci de sistem, dintre care două instituții se află sub supravegherea externă a autorității de reglementare, iar în cea de-a treia bancă a fost introdus un regim de gestionare externă.

În special, expertul a menționat că aceste bănci reprezintă 65% din piață. Prin urmare, administrarea eficientă și creșterea transparenței acționarilor lor garantează o îmbunătățire a situației în întregul sistem bancar al Republicii Moldova. Până în prezent, eforturile Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare urmăresc aducerea în cel mai scurt timp posibil a investitorilor strategici în băncile de sistem, a căror reputație este incontestabilă la nivel internațional.

La rândul său, Parlamentul Republicii Moldova a modificat legislația, astfel încât statul a primit dreptul de a cumpăra pachetele mari ale băncilor de sistem și vânzarea ulterioară a acestora investitorilor strategici. În consecință, investitorii vor putea să cumpere activele nu de la emitenții acțiunilor, ci direct de la stat.

În ceea ce privește perspectivele investițiilor directe ale Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în capitalul companiilor din Moldova, Dmitri Gvindadze a dat exemplul Mobiasbanca, care a primit de la instituția financiară internațională un împrumut de 20 de milioane de euro. Aceste fonduri sunt destinate finanțării întreprinderilor mici și mijlocii cu componentă de subvenționare în valoare de 15%. Avantajele acestor împrumuturi Gvindadze a numit termenul lung și condițiile favorabile pentru finanțarea întreprinzătorilor moldoveni.

Dmitri Gvindadze va ocupa postul șefului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare din Armenia. În Moldova, în funcția de șef al biroului BERD a fost numit Octavian Costaș.

0

152

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org