Până la sfârșitul acestui an cursul leului moldovenesc va fi stabil - expert


Dealerii valutari prognozează sustenabilitatea cursului leului moldovenesc, fapt confirmat de politica monetară urmată de Banca Națională a Moldovei. Potrivit experților, perioada preelectorală care a început în țară este un factor predominant și, prin urmare, nu se așteaptă o consolidare sau scădere semnificativă a monedei naționale până la data de 24 februarie 2019.

După cum remarcă dealerii valutari, astăzi leul moldovenesc este relativ stabil, în timp ce acțiunile autorității de reglementare sunt îndreptate spre cumpărarea și vânzarea monedei cu același scop: în vederea menținerii stabilității monedei naționale față de dolarul american și euro.

În același timp, în interviul acordat agenției de știri Infotag, unii dealeri și-au exprimat îngrijorarea cu privire la astfel de acțiuni ale Băncii Naționale, argumentând că, în condițiile actuale ale economiei moldovenești, ar fi mai bine pentru țară dacă moneda națională și-ar lăsa lent pozițiile în raport cu perechea de monede principale.

În special, experții observă că, la stabilirea ratei monedei naționale, Banca Națională a Moldovei nu reflectă pe deplin raportul cursului de schimb al dolarului și al monedei euro cu leul moldovenesc. În aceste condiții, autoritatea de reglementare efectuează cumpărarea și vânzarea monedei în cantități mici, eliminând astfel probabilitatea unor salturi drastice în trendul valutar.

De reținut că, pentru sfârșitul săptămânii Banca Națională a fixat rata oficială a leului moldovenesc la valorile: 17,0729 MDL: 1 $ și 19,3137 MDL: 1 EUR.

0

159

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org