Veniturile băncilor comerciale din Moldova au ajuns la o jumătate de miliard de lei


La sfârșitul lunii martie 2017 veniturile băncilor comerciale, care funcționează pe teritoriul Republicii Moldova, au crescut cu mai mult de 180 de milioane de lei, ajungând la valoarea de jumătate de miliard de lei. Doar de o singură instituție de credit a fost înregistrată o scădere nesemnificativă a veniturilor.

Conform datelor furnizate de către Banca Națională a Moldovei, la sfârșitul lunii martie a acestui an, veniturile celor 11 bănci licențiate au ajuns la 500 de milioane de lei. Acest indice este cu 182 milioane de lei mai mare decât cel înregistrat în luna precedentă.

Cel mai înalt nivel de creștere a veniturilor a fost înregistrată de către Banca Comercială «Moldova-Agroindbank» - mai mult de 62 de milioane de lei. Pe locul doi al clasamentului se află «Victoriabank» - veniturile acestei instituții financiare pentru ultima lună s-au dublat, înregistrând o creștere de la 36 la 77 milioane de lei. De asemenea,  de două ori au crescut veniturile Băncii Comerciale «Eximbank», însă valoarea acestora în luna martie a acestui an a depășit cu puțin 10 milioane de lei.

De reținut că, în aceeași perioadă a anului trecut, venitul total al celor 11 bănci comerciale din Moldova a constituit 566 milioane de lei. Acest coeficient este cu 66 milioane de lei mai mare decât cifra înregistrată în anul curent. Acest declin a veniturilor se datorează scăderii rentabilității proprietăților mobile de stat, precum și micșorării portofoliului de credite.

De asemenea, trebuie de remarcat faptul că, în la acest moment Banca Națională0 a Moldovei este în căutarea unor instrumente, necesare pentru a stimula procesele  de creditare a sectoarelor economiei reale. La rândul său, băncile comerciale au decis să reducă ratele dobânzilor la creditele acordate anterior.

0

116

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org