Potrivit Biroului Național de Statistică, exporturile Republicii Moldova au atins un nou nivel istoric, 68,7% din producția locală fiind direcționată către piața europeană. Astfel, previziunile anterioare privind realizarea exporturilor totale către țările UE până la sfârșitul anului 2018 la 70% sunt justificate.
În primele șapte luni ale acestui an, exportul bunurilor moldovenești a crescut cu 25,8% față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 1.534 miliarde dolari. Aceste cifre aproape dublează previziunile Ministerului Economiei și Infrastructurii. În același timp, volumul exporturilor către piața europeană a crescut cu 35,4% în perioada specificată, depășind indicatorii pieței CSI cu 16%.
Reamintim că mai devreme, unii experți economici au făcut previziuni conform cărora, cu sprijinul Uniunii Europene, exporturile către această regiune în 2018 pot atinge 70% din volumul total al exporturilor. Prognozele au fost făcute pe fondul unei creșteri rapide a aprovizionării țărilor europene, care până la sfârșitul anului 2017 se ridicau la 75%.
Astfel, pentru al șaselea an consecutiv, ponderea exporturilor moldovenești în Uniunea Europeană continuă să crească. Potrivit rezultatelor din perioada ianuarie-iulie, România, Italia și Germania se află pe primele poziții ale clasamentului țărilor partenere ale Republicii Moldova în domeniul comerțului exterior.
Astfel, în primele șapte luni ale acestui an, ponderea exporturilor de produse locale a crescut cu 32,2%, reprezentând 66,4% din totalul exporturilor. Re-exporturile au crescut cu 14,7%, ajungând la 33,6% sau 515,2 milioane USD.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, din ianuarie până în iulie 2018, importurile în Moldova s-au ridicat la 223,5 milioane USD, reprezentând o creștere de 25% față de aceeași perioadă a anului trecut.