Ponderea creditelor nefavorabile în băncile din Moldova a scăzut cu 2,2%, dar rămâne destul de mare


În portofoliul total de credite al băncilor din Moldova, ponderea creditelor nefavorabile în primele trei luni ale acestui an a scăzut cu 2,2%. Cu toate acestea, Banca Națională a remarcat că băncile comerciale ar trebui să continue să-și intensifice eforturile asupra reducerii soldurilor acestor împrumuturi.

Conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei, în perioada ianuarie-martie 2018, ponderea creditelor nefavorabile în volumul total al împrumuturilor bancare a scăzut cu 2,2%, ajungând spre sfârșitul perioadei desemnate la valoarea de 16,2%. În primul rând, acestea sunt creditele substandard, nefavorabile sau îndoielnice, a căror pondere la sfârșitul anului trecut a atins 18,4%.

În același timp, Banca Națională a Moldovei observă că indicatorii împrumuturilor nefavorabile variază de la o instituție financiară la alta și se încadrează în intervalul de 3.8% - 34.9%.

Până în prezent, băncile licențiate care operează pe teritoriul Republicii Moldova depun eforturi pentru a reduce ponderea creditelor nefavorabile, conform recomandărilor organului de reglementare. În acest context, calitatea împrumuturilor este monitorizată constant, se promovează managementul efectiv și se întăresc strategiile interne pentru riscurile de creditare.

0

158

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org