Ponderea creditelor neperformante în băncile moldovenești a scăzut cu 5,8% - datele BNM


Potrivit Băncii Naționale, în anul 2018 ponderea creditelor nefavorabile în sistemul bancar al Republicii Moldova a fost de 12,5%, în scădere cu 5,8% față de cifrele înregistrate anul trecut.

În special, Banca Națională a Moldovei notează că scăderea indicilor creditelor nefavorabile este înregistrată în toate băncile licențiate, dar variază de la o instituție financiară la alta în intervalul de 4,9% - 31%.

Potrivit experților, reducerea ponderii împrumuturilor nefavorabile în portofoliul total de credite se datorează, în principal, măsurilor luate de bănci pentru elaborarea și implementarea propriilor strategii și politici care vizează rezolvarea problemei nivelului ridicat al împrumuturilor nefavorabile prin vânzarea garanțiilor, acordarea unor astfel de împrumuturi persoanelor terțe și cooperarea cu agențiile imobiliare capabile să identifice cumpărătorii interesați să achiziționeze ipoteci sau activele ipotecare.

Pe termen mediu, băncile moldovenești urmăresc să implementeze în continuare strategiile pentru reducerea ponderii creditelor problematice și pentru îmbunătățirea calității activelor.

0

82

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org