CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
16.07.2019
USD
17.72
EUR
19.99
RUB100
0.283
Bitcoin
10913$
Etherium
232.84$

Emisia suplimentară a acțiunilor ”Moldindconbank” a fost înregistrată de CNPF

Emisia suplimentară a 3,173,751 de acțiuni, care constituie 63.89% din capitalul BC «Moldindconbank», a fost înregistrată de autoritatea reglementare – Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF).

Noua emisie este justificată prin necesitatea conformării cerinței autorităților de reglementare a pieței (BNM și CNPF), în conformitate cu decizia Băncii Naționale a Moldovei, care a desemnat acțiunile băncii comerciale «Moldindconbank» ca fiind consolidate. Anterior, activitatea proprietarilor acestor acțiuni au fost recunoscute drept "convenită", deoarece aceștia nu aveau permisiunea specială a Băncii Naționale.

Trebuie de remarcat faptul că, conform instrucțiunilor inițiale ale Băncii Naționale, proprietarii pachetului respectiv de acțiuni ar trebui să le vândă în termen de 90 de zile. Cu toate acestea, la sfârșitul acestei perioade, emitentul a anulat acțiunile, deoarece ele nu au fost vândute, și a emis din nou valori mobiliare, care au fost plasate pe piața publică a Moldovei spre vânzare. Potențialii investitori care își exprimă dorința de a cumpăra acțiunile acestui pachet vor fi obligați să obțină o autorizație prealabilă din partea Băncii Naționale a Moldovei.

După recunoașterea a 63,89% din acțiunile ”Moldindconbank” ca fiind consolidate, pe 20 octombrie 2017 Banca Națională a Moldovei a introdus în această bancă comercială regimul de administrație externă. În prezent, autoritatea de reglementare are sarcina de a atrage investitori strategici în cele trei bănci de sistem ale Republicii Moldova: Moldova Agroindbank, Victoriabank și Moldindconbank.

Reamintim că, pe data de 16 ianuarie, cea mai mare bancă din România – Banca Transilvania – a achiziționat 39,2% din acțiunile BC ”Victoriabank”. Cu toate acestea, acțiunile ”Moldova Agroindbank” (41,09%) și ”Moldindconbank” (63,89%) rămân nerealizate, vânzarea lor fiind programată pentru anul curent.

La sfârșitul anului 2017 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat modificări legislative, conform cărora statul are dreptul de a răscumpăra acțiunile băncilor de sistem în vederea vânzării lor ulterioare investitorilor. Pentru a accelera procesul, noile amendamente prevăd și posibilitatea fragmentării pachetelor de acțiuni. Astfel, acum achiziționarea activelelor băncilor de sisteme poate fi efectuată și de un grup de investitori.  

114
100
Tema zilei
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe
În luna iunie, prețurile din Moldova au scăzut cu 0,2%
Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna iunie, scăderea medie a prețurilor a fost de 0,2%, în timp ce o lună mai devreme, inflația a...
100
0
Citește mai departe
Alocațiile zilnice pentru copii au crescut cu 3% - Guvernul Republicii Moldova
Miercuri, 10 iulie, Guvernul Republicii Moldova a aprobat amendamentele la Regulamentul privind stabilirea și plata indemnizației zilnice pentru cop...
100
0
Citește mai departe