Două companii chineze și-au exprimat disponibilitatea de a investi în infrastructura Republicii Moldova


Luni, 23 iulie, prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip s-a întâlnit cu reprezentanții a două companii chineze care și-au exprimat dorința de a investi în transportul rutier, feroviar și infrastructura aeriană. Este vorba despre companiile ”China Railway 14th Bureau Group” și ”International Engineering Branch”.

Pavel Filip a spus, că relațiile comerciale și economice înregistrează o tendință pozitivă între Moldova și China, ceea ce este benefic pentru economia țării noastre. Premierul a subliniat că până în prezent, China este al cincilea partener comercial cel mai mare al Republicii Moldova. Totodată, grupul guvernamental negociază în prezent posibilitatea semnării unui Acord de liber schimb între cele două țări.

Astfel, printre succesele majore Pavel Filip a declarat: simplificarea procedurilor de intrare pe teritoriul țării noastre a cetățenilor chinezi, aprobarea unui cadru legislativ adecvat, disponibilitatea guvernului moldovean de a negocia introducerea diferitelor forme de cooperare.

În acest context, premierul Republicii Moldova a cerut companiilor chineze să participe la implementarea proiectelor inițiate în sectoarele strategice ale țării. O atenție deosebită va fi acordată infrastructurii rutiere și feroviare, aeroporturilor, construcției conductelor de apă, sectorulului energetic și astfel de direcții, cum ar fi de reciclarea deșeurilor.

Reprezentanții companiilor chineze au confirmat disponibilitatea de a investi în domeniile menționate mai sus. Ca urmare a rezultatelor reuniunii, părțile au încheiat un Memorandum de cooperare.

Astăzi, aproximativ 85 de întreprinderi cu investiții chineze activează pe teritoriul Republicii Moldova. Valoarea totală a investițiilor este de circa 5 milioane de lei. Volumul comerțului exterior între China și Republica Moldova, în primele cinci luni ale acestui an a depășit 245 de milioane de dolari, ceea ce este mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut cu 36%.

0

183

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org