CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
24.08.2019
USD
17.88
EUR
19.79
RUB100
0.272
Bitcoin
10313$
Etherium
192.12$

A luat start finanțarea proiectului BERD «Livada Moldovei». Costul proiectului se estimează la 120 de milioane de euro

În Moldova a fost dat startul programului de finanțare «Livada Moldovei» - un nou proiect investițional al Uniuinii Europene. În cadrul acestui proiect vor fi investite 120 de milioane de euro.

După cum au menționat reprezentanții uneia din asociațiile lucrătorilor agricoli, pregătirile pentru acest proiect au durat doi ani. Acum o implementare reală a proiectului investițional va însemna pentru producătorii agricoli din Moldova un punct de reper atît în sfera de afaceri, cît și în întregul sector agrar.

Între băncile moldovenești s-a desfășurat un concurs, scopul căruia a fost selectarea celor mai potrivite instituții pentru a oferi producătorilor agricoli din Moldova resursele financiare ale BEI. Fondurile vor fi folosite pentru achiziționarea echipamentelor necesare, construirea depozitelor frigorifice și plantarea livezilor noi. Începutul emiterii împrumutului este programat pentru 13 iulie. Cu toate acestea, în concurs nu au participat cele mai mari bănci din Moldova, fapt, care după părerea experților, ar putea întârzia procesul de eliberare a banilor.

Proiectul de investitii «Livada Moldovei» va fi sprijinit de: Mobiasbanca Groupe Société Générale, Comerțbank, Energbank și ProCreditBank. În același timp, Victoriabank, Moldova Agroindbank și Moldindcombank, cărora le revine mai mult de 60% din piața financiară a Republicii Moldova, nu vor participa la acest proiect. Principalul motiv al unei astfel de decizii a fost dorința agricultorilor de a stabili o relație stabilă cu structurile bancare, care le-ar permite să beneficieze de fondurile necesare fără careva prejudicii activităților de producere.

Împrumutul de 120 de milioane de euro a fost acordat Moldovei de către Banca Europeană de Investiții pentru un mandat de 10 ani. Rata dobânzii va constitui 4,5% -5.5% și va fi determinată de către băncile implicate în proiect. Beneficiarii creditelor vor fi circa 500 de producători autohtoni de fructe, totodată de finanțare suplimentară vor profita mai mult de 30 de mii de agricultori din întreaga țară.

201
100
Tema zilei
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe
De la începutul anului 2019, ponderea exporturilor din Moldova către UE a scăzut cu 4% - BNS
Potrivit Biroului Național de Statistică, în primele șase luni ale acestui an, agenții economici din Moldova au trimis peste hotare bunuri în va...
100
0
Citește mai departe