A luat start finanțarea proiectului BERD «Livada Moldovei». Costul proiectului se estimează la 120 de milioane de euro


În Moldova a fost dat startul programului de finanțare «Livada Moldovei» - un nou proiect investițional al Uniuinii Europene. În cadrul acestui proiect vor fi investite 120 de milioane de euro.

După cum au menționat reprezentanții uneia din asociațiile lucrătorilor agricoli, pregătirile pentru acest proiect au durat doi ani. Acum o implementare reală a proiectului investițional va însemna pentru producătorii agricoli din Moldova un punct de reper atît în sfera de afaceri, cît și în întregul sector agrar.

Între băncile moldovenești s-a desfășurat un concurs, scopul căruia a fost selectarea celor mai potrivite instituții pentru a oferi producătorilor agricoli din Moldova resursele financiare ale BEI. Fondurile vor fi folosite pentru achiziționarea echipamentelor necesare, construirea depozitelor frigorifice și plantarea livezilor noi. Începutul emiterii împrumutului este programat pentru 13 iulie. Cu toate acestea, în concurs nu au participat cele mai mari bănci din Moldova, fapt, care după părerea experților, ar putea întârzia procesul de eliberare a banilor.

Proiectul de investitii «Livada Moldovei» va fi sprijinit de: Mobiasbanca Groupe Société Générale, Comerțbank, Energbank și ProCreditBank. În același timp, Victoriabank, Moldova Agroindbank și Moldindcombank, cărora le revine mai mult de 60% din piața financiară a Republicii Moldova, nu vor participa la acest proiect. Principalul motiv al unei astfel de decizii a fost dorința agricultorilor de a stabili o relație stabilă cu structurile bancare, care le-ar permite să beneficieze de fondurile necesare fără careva prejudicii activităților de producere.

Împrumutul de 120 de milioane de euro a fost acordat Moldovei de către Banca Europeană de Investiții pentru un mandat de 10 ani. Rata dobânzii va constitui 4,5% -5.5% și va fi determinată de către băncile implicate în proiect. Beneficiarii creditelor vor fi circa 500 de producători autohtoni de fructe, totodată de finanțare suplimentară vor profita mai mult de 30 de mii de agricultori din întreaga țară.

0

179

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org