BERD va oferi întreprinderilor din Moldova un împrumut pentru îmbunătățirea serviciilor


Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a deschis o nouă linie de credit pentru Republica Moldova pentru o sumă totală de 5 milioane de euro. Finanțarea este acordată întreprinderilor mici și mijlocii pentru modernizarea proceselor de producție în scopul îmbunătățirii calității și creșterii competitivității produselor pe piața europeană.

Fondurile sunt furnizate prin linia de credit EU4Business-BERD, în timp ce împrumutul se referă la finanțarea nerambursabilă în cadrul inițiativei EU4Business lansată anterior.

În special, șeful reprezentanței BERD în Moldova, Angela Saks, a menționat că majoritatea companiilor moldovenești se confruntă cu o concurență destul de puternică pe piețele locale și europene. Prin urmare, pentru a depăși anumite bariere și a deveni competitive, astfel de companii ar trebui să se concentreze pe îmbunătățirea calității produselor și serviciilor lor. În acest context, reprezentantul instituției financiare europene a subliniat faptul că BERD este pregătită să ofere fondurile necesare susținerii întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova în procesele de modernizare a proceselor de producție și de adaptare a acestora la standardele europene.

Reamintim că în iulie 2016, între Moldova și Uniunea Europeană a intrat în vigoare Acordul de Asociere, în urma căruia producătorii autohtoni au avut acces la piața unică europeană. Cu toate acestea, experții observă că, pentru a profita din plin de posibilitățile Acordului DCFTA, întreprinzătorii moldoveni trebuie să ia măsuri pentru a crește nivelul competitivității pieței. Una dintre direcțiile principale este modernizarea tehnologiilor și echipamentelor utilizate în producție.

Finanțarea va fi asigurată prin linia de credit EU4Business-BERD, care operează în Moldova, Ucraina și Georgia. În țara noastră, linia de credit este disponibilă prin BCR Chișinău, proiectul face parte din Acordul DCFTA, care oferă sprijinul UE pentru întreprinderile mijlocii și mici din regiunile desemnate.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este cel mai mare investitor instituțional din Republica Moldova. De la începutul cooperării cu țara noastră, investiția sa totală a ajuns la 1,3 miliarde de euro. Cu aceste fonduri au fost implementate peste 120 de proiecte din diverse domenii ale economiei naționale.

0

108

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org