BERD: Reforma sectorului bancar din Moldova nu este finalizată. Ce ar trebui să mai facă autoritățile?


Raportul " Transition Report " publicat de BERD prevede că în 2019 Republica Moldova ar trebui să continue reformele sectorului bancar, precum și să îndeplinească toate obligațiile care decurg din programul de reformă recomandat de Fondul Monetar Internațional.

În special, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a remarcat că Moldova trebuie să păstreze încrederea investitorilor internaționali pentru a primi în continuare sprijinul financiar din partea partenerilor de dezvoltare. În acest context, continuarea relațiilor cu instituțiile financiare de ordin global implică introducerea în Moldova a reformelor structurale și a politicilor macroeconomice prevăzute de programul FMI.

Potrivit bancherilor, finalizarea procesului de "curățare" a sistemului bancar este una dintre prioritățile autorităților moldovenești pentru anul 2019. În același context, este planificată restabilirea rapidă a capacității acționarilor uneia dintre băncile de sistem din Moldova de a participa la administrarea și conducerea instituției de credit.

După cum s-a menționat în Raportul BERD, astăzi în Moldova problema transparenței acționarilor Moldindcombank ar trebui rezolvată cât mai curând pentru a menține stabilitatea financiară în sectorul bancar. Până în prezent, administrația temporară a acestei instituții de credit este condusă de Banca Națională a Moldovei. Prin urmare, BERD insistă asupra creării și lansării unui cadru legislativ bine reglementat pentru reglementarea și supravegherea sectorului bancar în Republica Moldova, iar acționarii netransparenți prezenți în unele bănci mari ar trebui să fie înlocuiți cu investitori adecvați și transparenți.

Reamintim că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a participat anul acesta la două tranzacții privind achiziționarea de acțiuni în cele mai importante două bănci comerciale pentru Moldova - Moldova Agroindbank și Victoriabank. În urma rezultatelor acestor tranzacții, organizația financiară internațională a intrat direct în sistemul bancar al Republicii Moldova, jucând unul din rolurile decisive.

0

93

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org