Marți, 16 ianuarie, 39,2% din acțiunile uneia dintre cele mai mari bănci comerciale din Moldova «Victoriabank» au fost vândute la prețul de 78.21 lei per o acțiune cu valoarea nominală de 10 lei. În calitate de cumpărător a acționat Banca Transilvania. Această tranzacție a primit o evaluare pozitivă din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. În special, instituția financiară internațională „este mândră să fie în măsură să atragă un partener strategic puternic cum ar fi Banca Transilvania», care este acum acționar al Victoriabank.
Potrivit directorului BERD Henry Russell, urmatorul pas al BERD va fi reluarea programelor de creditare pentru întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova. În principal, creditele vor fi furnizate prin intermediul Victoriabank și vor avea ca scop stimularea creșterii economice, dezvoltarea întreprinderilor și crearea locurilor de muncă.
Astfel, potrivit top-managerului BERD, sosirea Băncii Transilvania pe piața Moldovei este un pas important spre modernizarea și restructurarea sectorului financiar al țării. De aceea, în conformitate cu legislația Republicii Moldova, noul acționar intenționează să facă o ofertă de cumpărare a acțiunilor rămase ale Victoriabank.
Ponderea comună a Băncii Transilvania și BERD în capitalul Victoriabank se ridică în prezent la 66,7%. Din 2007, aceasta este prima ieșire a unui investitor străin pe piața bancară din Moldova. Henry Russell, de asemenea, a subliniat că atenția Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare se concentrează și asupa altor bănci locale, care susțin transparența acționarilor, standardele înalte de guvernanță corporativă, fiabilitatea și integritatea performanței financiare.
Reamintim că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este unul dintre cei mai mari investitori în Republica Moldova. De la începutul cooperării țării noastre cu această organizație domeniul de aplicare al investiției a depășit 1 miliard de euro. În 2017, BERD a investit 130 de milioane de euro în economia Moldovei. Domeniile prioritare de finanțare sunt: infrastructura, băncile, energetica, industria, comerțul și agricultura.