BEI își extinde cooperarea cu Republica Moldova în sfera reabilitării infrastructurii energetice


Acordul privind acordarea finanțării de către Banca Europeană de Investiții Republicii Moldova pentru implementarea proiectului de reabilitare a infrastructurii energetice va fi extins pentru încă 2 ani - până la 26 decembrie 2020. Inițial documentul a fost semnat pentru perioada 2012-2018.

Contractul prelungit "Transportul energiei electrice de către întreprinderea de stat Moldekectrica" ​​oferă posibilitatea de a utiliza în totalitate fondurile dintr-un împrumut de 17 milioane de euro acordat de Banca Europeană de Investiții pentru reabilitarea infrastructurii energetice naționale.

Până în prezent, au fost utilizate aproximativ 7,4 milioane de euro din valoarea contractului desemnat. Datorită acestor fonduri, au fost înlocuite transformatoarele de putere, precum și un reactor electric. Lucrările sunt programate să fie finalizate anul viitor. Același contract include finanțarea reconstrucției a 4 centrale electrice - în acest scop au fost depuse 9,6 milioane de euro, termenul limită sunt următorii doi ani.

Trebuie remarcat faptul că, finanțarea proiectului de infrastructură "Transportarea energiei electrice de către întreprinderea de stat Moldekectrica" ​​este efectuată de mai multe organizații internaționale, inclusiv BERD și BEI. În cadrul aceluiași acord, sunt planificate și alte măsuri pentru dezvoltarea sectorului energetic în Republica Moldova: înlocuirea stațiilor de transformare a energiei electrice, reconstrucția a cinci linii electrice cu o lungime totală de 128 km și restaurarea instalațiilor de distribuție de înaltă tensiune. În plus, se remarcă faptul că implementarea proiectului desemnat va conduce la integrarea sistemului energetic al Republicii Moldova în rețelele energetice europene, reducând astfel dependența țării noastre de furnizorii de electricitate din Europa de Est.

Dispoziția de modificare a acordului existent a fost aprobată de conducerea Băncii Europene de Investiții și va fi semnată de părțile contractante până la sfârșitul anului 2018.

0

127

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org