BEI va acorda Moldovei un împrumut de 80 de milioane de euro pentru conectarea la sistemul energetic al României. Acordul relevant a fost ratificat de


Banca Europeană de Investiții va oferi Republicii Moldova un împrumut în valoare de 80 de milioane de euro. Fondurile vor fi utilizate pentru instalarea și interconectarea rețelelor electrice ale Republicii Moldova cu România. Acordul de finanțare relevant a fost ratificat de Parlamentul Republicii Moldova vineri, 13 iulie.

Contractul de finanțare cu Banca Europeană de Investiții a fost semnat la 20 decembrie 2017. În special, documentul prevede finanțare pentru Republica Moldova în valoare de 80 de milioane de euro necesare pentru construcția și dezvoltarea infrastructurii, care va fi folosită mai târziu pentru o conexiune permanentă și reciprocă a rețelelor electrice din România și Moldova.

Trebuie remarcat faptul că împrumutul va fi acordat în 20 de tranșe, dintre care fiecare trebuie să fie de cel puțin un milion de euro. Durata creditului este de 25 de ani, iar la calcularea dobânzii și a comisionului se vor lua în considerare ratele dobânzilor curente la depozite pentru fiecare tranșă în parte.

În total, 270 milioane de euro sunt necesare pentru finalizarea proiectului de interconectare a rețelelor electrice între România și Republica Moldova. Prin urmare, un împrumut de 80 de milioane de euro acordat de Banca Europeană de Investiții, nu este singurul - un împrumut de aceeași sumă va fi asigurat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, 70 de milioane de euro vor veni de la Banca Mondială, și încă 40 de milioane de euro vor fi alocate de către Uniunea Europeană în calitate de grant.

Așa cum asigură autoritățile moldovenești, rambursarea investițiilor curente este prevăzută prin intermediul stabilirii unor tarife reglementate pentru transportul energiei electrice.

0

103

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org