CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
16.07.2019
USD
17.72
EUR
19.99
RUB100
0.283
Bitcoin
10931$
Etherium
233.37$

Securitatea economică și energetică reprezintă sarcinile prioritare ale relațiilor bilaterale dintre Moldova și Ucraina

Marți, 13 martie, a avut loc o întâlnire oficială între ministrul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova, Chiril Gaburici, și ambasadorul extraordinar al Ucrainei în țara noastră, Ivan Gantîșin. În cadrul reuniunii au fost discutate diverse aspecte ale dezvoltării relațiilor comerciale și economice dintre cele două țări, precum și problema securității economice și energetice.

În particular, Kiril Gaburici a exprimat disponibilitatea părții moldovenești la un dialog deschis și constructiv cu Ucraina cu privire la subiectele prioritare ale cooperării moldo-ucrainene. De asemenea, diplomatul moldovean a făcut o evaluare pozitivă a rezultatelor obținute în implementarea obiectivelor, prevăzute în Foaia de parcurs pentru anul 2017. Unul dintre cele mai importante rezultate a fost remarcată creșterea comerțului bilateral cu 33% față de 2016.

Potrivit ministrului economiei, Republica Moldova și Ucraina ar trebui să-și unească eforturile în implementarea Acordurilor de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv a prevederilor Zonei de Liber Schimb. În acest context, Asociația Antreprenorilor din Moldova va participa la Forumul de afaceri din acest an, care va fi organizat de către partenerii ucraineni. În cadrul acestui eveniment, vor fi prezentate condițiile și oportunitățile pe care Moldova le va putea oferi potențialilor investitori ucraineni.

De asemenea, în cadrul reuniunii bilaterale, diplomații au discutat despre securitatea energetică a Republicii Moldova și a Ucrainei. După cum a subliniat Kiril Gaburici, se va acorda prioritate problemei punerii în aplicare a Acordului privind interconectarea sistemelor energetice din ambele țări cu sistemul energetic ENTSO-E din Europa.

La rândul său, Ivan Gnatîșin a subliniat că Ucraina sprijină punerea în aplicare a tuturor proiectelor comune legate de securitatea regională și energetică. De asemenea, partea ucraineană insistă asupra întăririi frontierelor, în conformitate cu standardele europene, care prevăd asigurarea unui control unificat în punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene.

Protecția bazinului Nistru este o altă chestiune discutată la reuniunea diplomaților moldoveni și ucraineni. În special, părțile au ajuns la o opinie comună cu privire la necesitatea stabilirii unei cooperări în acest domeniu în vederea soluționării problemelor de mediu legate de râul Nistru.

185
100
Tema zilei
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe
În luna iunie, prețurile din Moldova au scăzut cu 0,2%
Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna iunie, scăderea medie a prețurilor a fost de 0,2%, în timp ce o lună mai devreme, inflația a...
100
0
Citește mai departe
Alocațiile zilnice pentru copii au crescut cu 3% - Guvernul Republicii Moldova
Miercuri, 10 iulie, Guvernul Republicii Moldova a aprobat amendamentele la Regulamentul privind stabilirea și plata indemnizației zilnice pentru cop...
100
0
Citește mai departe