CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
16.07.2019
USD
17.72
EUR
19.99
RUB100
0.283
Bitcoin
9460$
Etherium
197.79$

Expert economic: În ultimii patru ani, leul moldovenesc a înregistrat cel mai mare declin

În opinia lui Veaceslav Ioniță, expertul economic la IDIS Viitorul, în ultimii patru ani, leul moldovenesc a înregistrat cea mai mare scădere a cursului de schimb în raport cu perechea principală de valută - euro și dolarul american. Astfel, potrivit calculelor expertului, până la sfârșitul primului semestru al anului 2019 leul s-a depreciat cu 4,8% față de dolar și cu 5,7% față de euro.

După cum s-a menționat în studiu, în semestrul al doilea, moneda națională a depășit pragul de 18 lei pentru un dolar american și 20 de lei pentru un euro. În special, Veaceslav Ioniță a subliniat că această tendință a fost fundamentată în principal de creșterea cererii de valută de la agenții economici. Astfel, începând cu anul 2018, cererea anuală de valută a crescut cu 570 milioane dolari, ajungând la 2,2 milioane de dolari până la sfârșitul perioadei specificate.

În ceea ce privește oferta valutară, creșterea sa a fost mai puțin activă, atingând doar 2,09 milioane USD. Astfel, cu un an mai devreme, excedentul de valută de pe piață a ajuns la un nivel de 370 milioane dolari, în timp ce acum deficitul monetar anual este mai mult de 130 milioane dolari.

Potrivit economistului, deficitul rezultat a fost cel mai vizibil în ajunul alegerilor, când diferența dintre oferta și cererea de monedă străină a ajuns la 240 de milioane de dolari. Un alt factor care a influențat creșterea cererii monetare este creșterea consumului populației neacoperite de venituri.

Expertul IDIS Viitorul notează, de asemenea, că, din cauza Băncii Naționale a Moldovei care menținea în mod artificial cursul leului în ajunul alegerilor parlamentare din februarie 2019, a existat o discrepanță în diferențele de curs valutar: în contextul unui deficit monetar puternic, leul moldovenesc nu înregistrează careva creștere semnificativă. La rândul său, o intervenție atât de intensă a BNM a dus la faptul că, după alegeri, cursul leului s-a prăbușit literalmente.

La această etapă, potrivit lui Veaceslav Ioniță, cererea de valută de la agenții economici a scăzut, în timp ce oferta este încă destul de ridicată. În aceste condiții, expertul prognozează în următoarele luni mici fluctuații pe piața valutară cu un ușor avantaj spre deprecierea leului față de dolarul american și moneda unică europeană.

17
100
Tema zilei
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe
În luna iunie, prețurile din Moldova au scăzut cu 0,2%
Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna iunie, scăderea medie a prețurilor a fost de 0,2%, în timp ce o lună mai devreme, inflația a...
100
0
Citește mai departe
Alocațiile zilnice pentru copii au crescut cu 3% - Guvernul Republicii Moldova
Miercuri, 10 iulie, Guvernul Republicii Moldova a aprobat amendamentele la Regulamentul privind stabilirea și plata indemnizației zilnice pentru cop...
100
0
Citește mai departe