Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
19.01.2022
USD
18.03
EUR
20.54
RUB100
0.235
Bitcoin
Etherium

Expert economic: În ultimii patru ani, leul moldovenesc a înregistrat cel mai mare declin

În opinia lui Veaceslav Ioniță, expertul economic la IDIS Viitorul, în ultimii patru ani, leul moldovenesc a înregistrat cea mai mare scădere a cursului de schimb în raport cu perechea principală de valută - euro și dolarul american. Astfel, potrivit calculelor expertului, până la sfârșitul primului semestru al anului 2019 leul s-a depreciat cu 4,8% față de dolar și cu 5,7% față de euro.

După cum s-a menționat în studiu, în semestrul al doilea, moneda națională a depășit pragul de 18 lei pentru un dolar american și 20 de lei pentru un euro. În special, Veaceslav Ioniță a subliniat că această tendință a fost fundamentată în principal de creșterea cererii de valută de la agenții economici. Astfel, începând cu anul 2018, cererea anuală de valută a crescut cu 570 milioane dolari, ajungând la 2,2 milioane de dolari până la sfârșitul perioadei specificate.

În ceea ce privește oferta valutară, creșterea sa a fost mai puțin activă, atingând doar 2,09 milioane USD. Astfel, cu un an mai devreme, excedentul de valută de pe piață a ajuns la un nivel de 370 milioane dolari, în timp ce acum deficitul monetar anual este mai mult de 130 milioane dolari.

Potrivit economistului, deficitul rezultat a fost cel mai vizibil în ajunul alegerilor, când diferența dintre oferta și cererea de monedă străină a ajuns la 240 de milioane de dolari. Un alt factor care a influențat creșterea cererii monetare este creșterea consumului populației neacoperite de venituri.

Expertul IDIS Viitorul notează, de asemenea, că, din cauza Băncii Naționale a Moldovei care menținea în mod artificial cursul leului în ajunul alegerilor parlamentare din februarie 2019, a existat o discrepanță în diferențele de curs valutar: în contextul unui deficit monetar puternic, leul moldovenesc nu înregistrează careva creștere semnificativă. La rândul său, o intervenție atât de intensă a BNM a dus la faptul că, după alegeri, cursul leului s-a prăbușit literalmente.

La această etapă, potrivit lui Veaceslav Ioniță, cererea de valută de la agenții economici a scăzut, în timp ce oferta este încă destul de ridicată. În aceste condiții, expertul prognozează în următoarele luni mici fluctuații pe piața valutară cu un ușor avantaj spre deprecierea leului față de dolarul american și moneda unică europeană.

793
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe