Creșterea economică în Republica Moldova va fi de 3,8% - previziunile actualizate ale FMI


În anul 2018, previziunile privind creșterea economiei Republicii Moldova au fost îmbunătățite de Fondul Monetar Internațional de la 3% la 3,8%. Datele relevante au fost publicate în raportul FMI cu privire la rezultatele evaluării implementării Programului de cooperare cu țara noastră. În special, se remarcă faptul că PIB-ul Moldovei va ajunge la 163 miliarde de lei până la sfârșitul acestui an. Un an mai devreme, această cifră a fost de 160,1 miliarde de lei.

Potrivit datelor Ministerului Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova, în ultimii patru ani, calculul nominal al creșterii PIB-ului a crescut cu 40 de miliarde de lei, iar această cifră va crește la 50 de miliarde de lei pentru următorii trei ani.

Potrivit experților internaționali, în principal creșterea economică în Moldova va fi facilitată de:

  • creșterea veniturilor reale ale cetățenilor moldoveni;
  • creșterea remitențelor migranților moldoveni care lucrează în străinătate;
  • atenuarea politicii monetare a autorității de reglementare.

În același timp, în perioada preelectorală, nivelul investițiilor private va scădea, iar exporturile vor continua să fie presate în condițiile unei creșteri a cursului de schimb al principalelor valute față de dolarul american. De asemenea, în această perioadă, va exista o scădere a exporturilor de produse agricole și stabilizarea cererii interne.

Conform previziunilor organizației internaționale, până la sfârșitul acestui an salariul mediu lunar nominal pentru economie va crește cu 8,7% și va depăși suma de 6180 lei. În 2021, această cifră va crește la 8.000 de lei. Pe termen mediu, creșterea economică a Republicii Moldova va fi de 3,8% în 2019 și de 4% în 2021. Deficitul bugetar, potrivit acelorași previziuni, va fi, ca și mai înainte, sub 2,5%.

0

170

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org