Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
24.07.2021
USD
18.06
EUR
21.30
RUB100
0.244
Bitcoin
Etherium

Expert: dezvoltarea economică a Republicii Moldova ar trebui să se facă în detrimentul creșterii exporturilor

În cadrul conferinței de presă care a avut loc vineri, 19 ianuarie, directorul Centrului pentru Studii Strategice și Reforme (CISR), Galina Șelari a remarcat faptul că dezvoltarea economică a Republicii Moldova depinde în principal de creșterea exporturilor. În special, expertul a subliniat necesitatea unei orientări reale a economiei naționale asupra exporturilor, și nu formale, atunci când toate procesele economice se desfășoară pe piața internă.

Comparând indicii comerțului exterior cu perioada anterioară crizei din 2014, Galina Șelari a remarcat o reducere a exporturilor către țările CSI cu mai mult de 50%, în timp ce exporturile către UE au crescut ușor – cu doar 17%. Din aceasta rezultă, că volumul real al mărfurilor exportate a scăzut semnificativ. Potrivit expertului, principala problemă este că, pentru toți anii independenței statului, exportul nu este abordat ca o problemă economică, ci una politică: "orientarea spre est sau vest?".

În același timp, Galina Șelari consideră că Republica Moldova nu este gata să intre pe piața europeană atât din motive calitative, cât și din motive cantitative. La rândul său, experții europeni subliniază necesitatea menținerii relațiilor comerciale ale țării noastre cu partenerii tradiționali – țările CSI. Cu toate acestea, având în vedere faptul că majoritatea deciziilor economice sunt luate într-un context politic, acest lucru afectează negativ ritmul dezvoltării economice al Republicii Moldova.

Potrivit unui alt expert economic, Victor Ciobanu, modelul economic al Republicii Moldova, care se bazează pe importul masiv și pe consumul intern, ar trebui schimbat. După cum remarcă expertul, acest lucru nu contribuie la creșterea producției în țară și la crearea de noi locuri de muncă. Situația este agravată de resursele interne limitate și de aprecierea monedei naționale. În special, Victor Ciobanu propune soluționarea problemei prin ieșirea bunurilor moldovenești pe o piață de vânzări stabilă și ocuparea unor nișe economice adaptate. Domeniile prioritare expertul le consideră IT și agricultura.

Experții au abordat, de asemenea, problema prețurilor și a ratelor de schimb – chiar și în condițiile unei consolidări stabile a leului în anul 2017, prețurile la produse și servicii au rămas la același nivel și, în unele cazuri, chiar au crescut. Aceasta este definit ca un paradox economic: atunci când moneda națională devine mai ieftină, se înregistrează o creștere a prețurilor, consolidându-se – prețurile se fixează, dar nu se ieftinesc. Prin urmare, în prognozarea cursului de schimb experții recomandă să se ia în considerare creșterea reală a remitențelor din străinătate și posibila reducere de către Banca Națională a rezervelor valutare obligatorii pentru băncile comerciale, care în present constituie 40%.

În același timp, trebuie de avut în vedere faptul că anul 2018 este anul alegerilor parlamentare și este probabil ca anumite decizii economice să fie luate într-un context politic și să nu reflecte în niciun fel realitățile economice.

487
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe