Expert: Moldova ar trebui să învețe să profite chiar și de o piață mică în beneficiul economiei sale


Expertul IDIS Viitorul, Viorel Chivriga, a menționat în studiul său că consolidarea economiei moldovenești a devenit posibilă în principal datorită investițiilor străine. La rândul lor, întreprinzătorii străini au menționat condițiile favorabile din Moldova pentru dezvoltarea propriei afaceri în afara țării sale de baștină.

În special, Viorel Kivriga a menționat că în ultimii ani, autoritățile moldovenești au reușit să creeze condiții favorabile pentru mediul de afaceri, ceea ce a permis în cele din urmă atragerea unui număr mare de antreprenori străini. O mare parte din proiectele de investiții sunt implementate în raioane și, prin urmare, servesc drept un sprijin valoros pentru bugetele locale.

Expertul a remarcat o tendință ascendentă în volumul investițiilor străine, prin urmare, în curând ar trebui să ne așteptăm la primele rezultate bune. În același timp, Viorel Chivriga este de părere că, chiar și cu o piață relativ mică, Moldova are avantajele sale, ceea ce se evidențiază prin: deschiderea autorităților moldovenești în rezolvarea problemelor legate de îmbunătățirea mediului de afaceri din țară, precum și semnarea numeroaselor acorduri bilaterale cu diferite țări din Europa și CSI.

După cum subliniază expertul IDIS Viitorul, investitorii străini sunt în primul rând interesați nu de resursele naturale ale Moldovei, pe care țara noastră nu le are, ci de eficiența activităților structurilor de stat individuale care pot influența direct sau indirect situația economică din țară. Reforma guvernului merită o atenție deosebită, ca urmare a căreia au fost excluse unele autorizații și acte guvernamentale, iar profesionalismul și calificarea acestei instituții de stat au crescut substanțial.

În plus, expertul economic constată că Republica Moldova, odată cu dezvoltarea mediului de afaceri, ar trebui să dezvolte și infrastructura așezărilor umane. În special, ar trebui să se acorde atenție aspectelor cum ar fi conectarea satelor la electricitate, apă și gaze. La rândul său, o astfel de abordare a autorităților moldovenești va permite atragerea a mai multor potențiali investitori, atât din țară, cât și din străinătate.

0

101

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org