După cum au observat participanții profesioniști pe piață în interviul acordat agenției Infotag, în condițiile unei lipse clare de finanțare externă, mărimea ratei de bază pentru principalele instrumente de politică monetară ar trebui să rămână neschimbată - la nivelul actual de 6,5%.
Astfel, potrivit unuia dintre experți, Banca Națională ar fi trebuit să lase neschimbate principalele instrumente ale politicii monetare, și în special - rata de bază, care a fost de mult timp la nivelul de 6,5%. Pe de altă parte, expertul observă că, în situația actuală de pe piață, rata de bază ar trebui să scadă, însă aceasta este îngreunată de problemele pe care Moldova le are cu finanțarea externă (în principal din partea Uniunii Europene), precum și cu campania electorală care a început actualmente în țară.
Pe baza factorilor indicați, participanții profesioniști la piață au remarcat că stabilitatea actuală, pe care țara a reușit să o atingă la nivel macroeconomic, ar trebui să fie "compromisă" pentru o anumită perioadă de timp. În cazul în care autoritatea de reglementare decide să scadă rata de bază cu cel puțin un procent, situația economică din țară riscă din nou să se destabilizeze. Pentru a reveni la coridorul anterior, Banca Națională va trebui să ridice din nou acest indicator, ceea ce nu este o decizie bună pentru piață.
Alți participanți ai pieței au exprimat un punct de vedere similar, menționând că o creștere a indicatorilor politicii monetare ale băncii naționale nu ar fi fost adecvată datorită faptului că băncile comerciale din țară continuă să înregistreze un nivel sporit al lichidității. Mai mult ca atât, potrivit experților, indicatorii existenți ai politicii monetare nu amenință cu nimic stabilității macroeconomice din Moldova.
Menționăm că, în prezent, mărimea ratei de bază a Băncii Naționale a Moldovei este de 6,5%, iar ratele dobânzilor la creditele și depozitele overnight sunt de 9,5%, respectiv 3,5%. În același timp, rata rezervelor obligatorii ale băncilor din fondurile atrase în moneda națională constituie 42,5%, iar din fondurile atrase de bănci în valută străină - 14%.