Expert: în lipsa asistenței financiare din partea UE, deficitul bugetar va crește de două ori


Potrivit expertului economic Sergiu Gaibu, vorbind în emisiunea televizată „Sfatul Țării“, în cazul blocării asistenței macrofinanciare a UE pentru Republica Moldova, deficitul bugetar al țării până la sfârșitul anului 2018 se va dubla. Acordarea asistenței financiare a fost una dintre recomandările rezoluției adoptate săptămâna trecută de Parlamentul European.

În special, expertul observă că, în acest stadiu, deficitul bugetar este de aproximativ 5 miliarde de lei. În consecință, odată cu abolirea asistenței macrofinanciare din partea UE, această cifră va crește la 10 miliarde de lei. În acest context, guvernul moldovean va trebui să revizuiască bugetul pentru acest an și să găsească o alternativă la finanțarea externă. Potrivit expertului, în acest scop este posibilă utilizarea refinanțării interne cu atragerea titlurilor de stat sau revizuirea cheltuielilor. În același timp, ar trebui să se țină cont de faptul că anul acesta este un an preelectoral, prin urmare, cel mai probabil, cheltuielile bugetare vor fi revizuite.

În ceea ce privește relația comercială a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, un alt expert economic, Sveatoslav Mihalake, remarcă faptul că țara noastră este acum foarte dependentă de piața UE, inclusiv și bugetul de stat. În primul rând, aceasta a fost facilitată de reorientarea exportatorilor moldoveni de pe piața CSI către piața Uniunii Europene. Iar suspendarea finanțării din partea UE creează prea multe riscuri pentru viitorul economiei moldovenești.

Reamintim că joi, 5 iulie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care recomandă Comisiei Europene să suspende toate tipurile de plăți aferente asistenței macrofinanciare și sprijinului bugetar al Republicii Moldova. Potrivit deputaților europeni, plățile viitoare vor fi efectuate numai cu condiția ca alegerile parlamentare planificate să aibă loc în conformitate cu standardele internaționale și cu evaluarea organizațiilor internaționale specializate.

0

167

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org